Minst 247 döda efter jordbävningskatastrofen

Dödssiffran fortsätter att stiga efter onsdagens jordbävningskatastrof i Italien. Enligt italienska myndigheter har nu 247 personer bekräftats döda.

ANNONS
|

Pittoreska bergsbyar förvandlades under onsdagen till ruiner i centrala Italien. Minst 247 personerhar mist livet och räddningsarbetare gräver fortfarande bland rasmassorna från kollapsade huskroppar i hopp om att hitta överlevande.

Bland de värst drabbade städernaär det lilla samhället Amatrice iprovinsen Rieti i regionen Lazio.Bilder tagna från luften visar hur delar av staden – som förra året röstades fram till en av Italiens vackraste historiska städer – helt har kollapsat.

– Halva staden är borta, berättade Amatrice borgmästareSergio Perozzi förden statligaradiokanalenRAI under onsdagen.

Drönarbilder visar hur jordbävningen raserat det utsatta samhällena.

Under onsdagens tvingades han bekräfta dödsfall efter dödsfall från sin stad. Ett hotell i Amatrice hade cirka 70 gäster. Bara sju kroppar har än så länge återfunnits enligt borgmästaren.

ANNONS

Än är hoppet dock inte ute för människor som är saknadeefter onsdagens skalv. 17 timmar efter det första skalvet grävdes en 10-årig flicka fram ur rasmassorna i den lilla byn Pescara del Tronto i Marcheregionen. I byn konstaterades några av de första dödsfallen efter katastrofen.

– Hon är vid liv, skrek en av räddningsarbetarna enligt TT när den 10-åriga flickan hittades.

Bilder från Sky Italia visar flickans ben täckta av damm och sedan dras hon fram ur bråten. Flickan fördes till sjukhus.

Enligt AP används nu bulldozers för att gräva fram människor i rasmassorna. Samtidigt uppges människor gräva med sina bara händer för att hjälpa till i sökandet efter överlevande. Utöver de döda uppges nära 400 personer vara skadade. Över 5000 räddningsarbetar deltar i insatsen. Hur många som är saknade finns det i nuläget inga bekräftade siffror på.

En dag för tårar

Premiärminister Matteo Renzi har sagt att regeringen ska mötas på torsdagen för att avgöra vilka åtgärder som nu ska vidtas för att hjälpa de drabbade samhällena.

– I dag är en dag för tårar, i morgon kan vi prata om uppbyggnad, sade han till journalister sent under onsdagen.

Sökandet efter överlevande kommer att pågå de närmaste dygnen.

ANNONS

– Man fortsätter att leta efter folk i rasmassorna i minst tre dygn, därefter minskar chansen att hitta överlevande, säger Ylva Jonsson Strömberg som är chef för internationella katastrofinsatser på svenska Röda korset och har lång erfarenhet av katastrofarbete.

Parallellt med sökandet efter överlevande gäller det också att ta hand om dem som skadats eller blivit hemlösa.

– Det handlar om att säkerställa att de får vård, har tak över huvudet, har tillgång till mat och vatten och även att de får medmänskligt stöd, säger Ylva Jonsson Strömberg till TT.

Huvudskalvet som inträffade vid 4-tiden under natten motonsdagen och hade enligt den amerikanska geologiska myndigheten USGS en magnitud på 6,2, med epicentrum omkring 8 mil sydöst om Perugia. Det inträffade strax efter klockan halv fyra på morgonen, lokal tid, och kändes ända till Rom. Enligt USGS var det väldigt grunt, bara på omkring en mils djup.

Många efterskalv

Enligt europeiska sajten EMSC, som också mäter jordskalv, var magnituden 6,1 med centrum nordöst om Rom, nära Rieti, på fyra kilometers djup. Rieti ligger bara fem mil väster om L'Aquila, som drabbades hårt vid ett stort skalv 2009.

– Det var så kraftigt. Det kändes som om sängen gick över rummet av sig själv med oss ovanpå, berättadeLina Mercantini i staden Ceselli till Reuters.

ANNONS

Under hela onsdagen följde över 150 efterskalv i de drabbade regionerna i Italien. Under torsdagen forsätter efterskalven i området, de kraftigaste som registrerats de senaste timmarna hade en magnitud på 5,4 och 5,1.

Många människor som överlevde jordbävningen, men fick sina hus förstörda eller skadade, tillbringade natten i tält och bilar.

Stefan Maurbakken är reseproducent på Temaresor och har själv både rest runt i och arrangerat resor till de hårdast drabbade regionerna, Lazio och Marche. Igår berättade han för TT om vad det är för områden som drabbats.

– Det är ganska små, genuina bergsbyar. Det bor inte jättemycket människor i de här områdena, för det är rätt svårtillgängligt. Många av husen har grunder som är skapade på 1800-talet eller ännu tidigare. Och då tror jag inte att många människor tänkte på hur pass vanliga jordbävningar är, säger Maurbakken.

Enligt UD har en svensk skadats i skalvet. Det finns enligt UDinga rapporter om saknade svenskar i området.

– En svensk medborgare har fått lättare skador, berättadeJohan Tegel, tillförordnad presschef på UD under onsdagen.

Marcello Jaconelli från Sverige var ute och campade vid en Sjö i närheten av Rom när det hela inträffade. Han tog sig då till den svårt drabbade byn Amatrice för att försöka hjälpa till.

ANNONS

– Det var en tragedi,jag har aldrig upplevt något liknande, säger han.

Hundratals omkom 2009

2009 dog över 300 personer när en jordbävning drabbade den italienska regionen Abruzzo i mellersta Italien. De flesta av offren omkom i staden L'Aquila. Huvudskvalet hade då en magnitud på 6,3 på Richterskalan och utöver dedöda skadades nära 2000 personer och över 50 000 personer blev hemlösa.

1997 dog elva personer och över 100 personer skadade sig när ett skalv med magnituden 6.0 inträffade i regionen Umbrien. Då blev omkring 80 000 personer hemlösa.

1915 omkom det enligt ABC News omkring 32 000 personer efter att ett skalv med en magnitud på 6,7 inträffade nära staden Avezzano i regionenAbruzzi.

ANNONS