Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

170421-venezoro-453058_se.gp_1.jpg
En man som skadats i samband med de våldsamma protesterna i Venezuela på torsdagen får hjälp.

Minst 20 döda i oroligt Venezuela

De politiska oroligheterna i Venezuela har krävt ytterligare elva dödsoffer. Därmed kan minst tjugo människor ha mist livet under tre veckors våldsamma protester mot president Nicolás Maduro. Åtta ska ha dött sedan de fått ström i sig under en butiksplundring.

Myndigheterna i Caracas uppger att de utreder elva dödsfall i samband med torsdagens oroligheter i distriktet El Valle i sydvästra delen av Venezuelas huvudstad. Enligt åklagarämbetet ska några av de döda ha fått ström i sig.

En brandman uppger för Reuters att åtta personer dödades av elstötar när de höll på att plundra ett bageri. Uppgifterna har inte gått att få bekräftade.

Brinnande polisbil

Tidigare hade borgmästaren Carlos Ocariz meddelat att en man sköts ihjäl i samband med en demonstration i Sucre, ett annat distrikt i huvudstaden Caracas. "Vi kräver att gärningsmännen utreds och straffas", skrev Ocariz, motståndare till Maduro, på Twitter.

I El Valle lystes natthimlen upp av brinnande polisbil sedan demonstranterna kastat brandbomber. I samma område evakuerades 54 barn från ett sjukhus. Regeringen hävdade att demonstranterna hade attackerat sjukhuset, medan oppositionen sade att barnen måste flyttas utom räckhåll för "diktaturens tårgas".

Nya protester planeras

Efter våldsamma sammanstötningar mellan kravallpolis under onsdagen och torsdagen verkade båda sidor ägna fredagen åt omgruppering. Oppositionen har utlyst nya protester under lördagen och söndagen.

Demonstranterna vill bland annat tidigarelägga presidentvalet som egentligen ska genomföras i december 2018, att guvernörsvalet som regeringen ställt in på obestämd tid hålls, och att politiska fångar friges.

Maduro hävdar i sin tur att oppositionen försöker ta makten genom en USA-stödd kupp.

Fakta: Krisen i Venezuela

Venezuela gick in i lågkonjunktur i början av 2014, som förvärrats av en kollaps i oljepriset.

Befolkningen har varit tvungen att åka till angränsande länder för att handla mat och medicin. I Venezuela ransonerar stormarknader mat och hushållsartiklar, men trots subventionerade priser är det många som inte har råd att köpa varorna.

Internationella valutafonden bedömer att inflationen kommer att nå 1 660 procent i år.

Krisen har lett till ökat tryck på den socialistiske presidenten Nicolás Maduro. Oppositionen skyller den svåra situationen på korruption och Maduros ekonomiska åtgärder för att tackla krisen.

Högsta domstolen beslöt i mars att frånta kongressen dess lagstiftningsmakt – ett beslut som senare drogs tillbaka på uppmaning av landets säkerhetsråd och efter internationella fördömanden.

Mest läst