Minst 20 döda av kölden i Europa

En köldvåg håller Europa i ett järngrepp. Hittills har det extrema vädret krävt minst 20 liv. Vägar har stängts av och stora vattenfall har frusit.

ANNONS
|

En köldvåg har under det senaste dygnet dragit in över delar av Europa vilket resulterat i både en besvärligare väderlek och en sträng kyla.

Kylan ska ha varit så sträng att flera människor har dött på olika håll runt om i Europa, rapporterar BBC.

Grekland hårt drabbat

Grekland är ett av de länder som drabbats hårdast. Flera av de grekiska öarna, som i dagsläget är hem åt tusentals migranter, har varit täckta av snömassor.

Vid vissa öar har man tvingats till att ta akuta åtgärder. Där har man upprättat temporära bostäder och tält med värmeelement, dit flera migranter har flyttats i samband med väderleken.

ANNONS

Grekland, som annars har betydligt mildare väder, har noterat temperaturer på om kring 15 minusgrader. En migrant frös ihjäl under förra veckan och flera vägar i landetstängdes.

Hemlösa drabbas

I Italien har man öppnat dörrarna för hemlösa, både dagtid och nattid, efter att den svåra kylan krävt minst sju personer liv. Cascata delle Marmore, känt som ett av de högsta vattenfallen i Europa, har börjat frysa till is på grund av den låga temperaturen.

I Tjeckien har minst sex personer rapporterats. Enligt lokala myndigheter är större delen av dem hemlösa.

Minst tio personer har dött de senaste dagarna i Polen, där det varit omkring 30 minusgrader i de södra bergen de senaste dagarna. Totalt har 65 personer sedan november mist sina liv på grund av vinterväderleken. I Warszawa och Krakow erbjuder man nu gratis kollektivtrafik på grund av vädret.

Bosporen, sundet vid Istanbul som delar staden i en europeisk och asiatisk del, är stängd för allfartygstrafik efter en snöstorm.

I Tyskland har polisen hittat 19 asylsökande - varav fem barn - med hypotermi (mycket låg kroppstemperatur), efter att ha lämnats på ett lastbilsflak utan värme på en motorväg i Bayern, skriver ABC News.

Kallaste dagen - på 120 år

Hjälporganisationen Läkare utan gränser säger att de är "särskilt oroade" över de 2 000 personer som bor i informella bosättningar i Belgrad i Serbien, där temperaturen för närvarande ligger runt 20 minusgrader.

ANNONS

"De närmaste dagarna är kritiska, och hälsotillståndet för dessa människor försämras", säger Stephane Moissaing, ansvarig för insatserna i Sebien, till ABC News.

I Serbien har man också stoppat alla transporter på floden Donau.

Även i Ryssland och Ukraina har man haft flera dödsfall som kopplas till temperaturen, som häromdagen uppmätte en temperatur på 40 minusgrader i vissa regioner. Under helgen hade även Ryssland sin kallaste dag - på 120 år.

ANNONS