Minst åtta döda efter attack i New York

En bilförare körde under tisdagen in i folk på en cykelväg i närheten av minnesplatsen för World Trade Center i New York. Flera personer har skadats och minst åtta har dött till följd av attacken. Attacken utreds som terrordåd.

ANNONS
|

Attacken ska ha utförts bara några kvarter ifrån minnesplatsen för de fallna tvillingtornen, World Trade Center, vid klockan 15 på eftermiddagen, lokal tid.

Gärningsmannen ska ha färdats i en pickup och började meja ner cyklister och fotgängarepå en cykelbana längs med Hudson River på Manhattan. Mannen fortsatte sedan köra tills han krockade med ett annat fordon, en skolbuss, vid Stuyvesant High School på Chambers Street. Han klev då ur fordonet med två falska vapen i händerna, varpå han sköts av polis, uppger polisen i New York på Twitter.

Gärningsmannen sköts i buken av en polisman som befann sig i närheten och fördes sedan till sjukhus.Han opereras akut men väntas överleva, enligt källor till CNN.

ANNONS

Minst åtta personer har mist livet i attacken, bekräftade New Yorks borgmästareBill de Blasio under en presskonferens. Elva personer har skadats. Borgmästaren bekräftar även att händelsen utreds som ett terrordåd.

– Detta var en terrorhandling, en feg terrorhandling, riktad mot oskyldiga civila människor, sade Bill de Blasio under presskonferensen.

James Ó'Neill, New Yorks polismästare, uppger att mannen ska ha färdats i en hyrd bil och att han körde igenom flera kvarter längs cykelbanan innan han krockade med skolbussen. Fyra av de skadade personerna ska vara två vuxna och två barn som befann sig ombord på skolbussen och skadades i kollisionen.

Turister döda

Fem av dödsoffren i New York är argentinska medborgare, på besök i USA för att fira att det var 30 år sedan de gick ut gymnasiet.

Argentinas utrikesminister Jorge Faurie säger att han är chockad av händelsen, och säger att offrens familjers smärta delas av alla argentinare.

En belgisk medborgare finns också bland dödsoffren. Ytterligare tre belgare har skadats, en mamma, pappa och en son som tillhör samma familj, skriver nyhetsbyrån Belga.

–Vi har inte fått in några uppgifter om drabbade svenskar, säger Victoria Bell på UD:s presstjänst till TT.

Ytterligare elva personer ska vara allvarligt skadade uppger New York Times.

ANNONS

Misstänkt terrordåd

Enligt räddningstjänsten i New York ska de skadade ha allvarliga men inte livshotande skador. FBI hjälper New York-polisen i utredningen.

Händelsen utreds som en terroristattack, enligt amerikanska myndigheter. Ett stort område är nu avspärrat i centrala New York. Hundratals poliser, inklusive bombgruppen, är på plats.

Polisen uppger att man inte söker efter ytterligare misstänkta, skriver New York Times.

Handskriven lapp

En handskriven lapp hittades i den pickup som användes för att meja ned människorna på Manhattan.

Enligt AP:s poliskällor är lappen skriven på ett främmande språk, eventuellt arabiska. Lappen stödjer teorin om att det rör sig om ett terrordåd, enligt myndigheterna, som nu undersöker den närmare.

Enligt källor till CNN och The New York Times har gärningsmannen skrivit att dådet utförts i terrorgruppen IS namn.Myndigheterna har dock inte pekat ut någon grupp som ansvarig för terrordådet.

29-årig man misstänkt

Den misstänkta gärningsmannen ska vara en 29-åring, uppger New Yorks polismästare James O'Neill på en presskonferens. Han vill inte lämna några ytterliga detaljer kring den misstänka mannen.

Enligt The New York Times är den misstänkte gärningsmannen från Uzbekistan och kom till USA 2010.

Trump informerad

USA:s president Donald Trump har informerats om dådet och twittrar att det är ett terrordåd, och att gärningsmannen verkar ha varit en sjuk person. Han skriver vidare på Twitter att: "Vi får inte tillåta IS att komma tillbaka, eller ta sig in i, vårt land efter att ha besegrat dem i Mellanöstern och på andra platser. Nog!"

ANNONS

Fler poliser än vanligt kommer nu tjänstgöra i New York de kommande dagarna.

Fakta: Dödligast sedan 11 september-attackerna

Dådet på Halloween är det dödligaste i New York i en misstänkt terrorattack sedan de kapade passagerarplanen körde in i tvillingtornen i World Trade Center den 11 september 2001, då över 2600 människor dog.

I Europa har flera dödliga attacker skett där fordon körs in i människor under de senaste 15 månaderna, bland annat på Drottninggatan i Stockholm.

Källa: Reuters

ANNONS