"Minoriteter" snart i majoritet

ANNONS
|

Det är ingen slump att USA i rasblandade Barack Obama i år får sin förste färgade kandidat i presidentvalets duell. Landets befolkning förvandlas i snabb takt. Redan i dag bor det sammantaget fler latinamerikaner (hispanics), svarta, asiater och andra minoritetsgrupper än traditionella vita av europeisk härkomst i stora stater som Kalifornien och Texas.

Och så kommer det att bli i hela landet redan före mitten av det här seklet, enligt en ny prognos från landets befolkningsbyrå.

Den vita majoriteten utgör ungefär 200 miljoner i dag och så förblir det i stort sett under hela prognosperioden fram till 2050. Antalet ökar svagt fram till 2030 men minskar därefter för första gången i USA:s historia. Orsaken är att den vita gruppen åldras, vilket gör att fler dör än vad som föds och invandrar.

ANNONS

Övriga folkgrupper ökar däremot snabbt från drygt 100 miljoner i dag till nära 250 miljoner i mitten av det tjugoförsta århundradet.

Skärningspunkten - den dag "minoriteterna" blir större än majoriteten - beräknas nu inträffa 2042. För fyra år sedan spådde forskarna att det skulle ske 2050.

Detta innebär också att byrån räknar med att USA:s befolkning växer snabbare än i tidigare prognoser. För tio år sedan bedömdes antalet passera 400 miljoner någon gång på andra halvan av århundradet. Nu tror forskarna att det inträffar 2039.

Den främsta orsaken till att spansktalande latinamerikaner och andra grupper ökar så snabbt är deras höga födelsetal. En annan orsak är att invandringen bedöms öka. I dag flyttar - legalt eller illegalt - 1,3 miljoner människor till USA varje år. Med nuvarande trender är den siffran 2050 uppe i 2 miljoner om året.

- Inget annat land har upplevt en så snabb rasmässig och etnisk förändring, säger Mark Mather, demografisk forskare i Washington, till International Herald Tribune som refererar befolkningsbyråns studie.

Den accelererande invandringen gör att USA snart är uppe i samma andel nykomlingar som för 100 år sedan. Rekordet är från 1910, då nära 15 procent av befolkningen var född utomlands. I dag är den siffran 12 procent, och den väntas nå 15 procent kring 2025 för att ett kvartssekel senare närma sig 20 procent.

ANNONS

Det är framför allt de spansktalande och asiaterna som får ökad vikt i befolkningen. De svarta blir också fler - från dagens 41 miljoner till 66 miljoner 2050 - men deras andel av invånarna blir i stort sett konstant.

ANNONS