Ministern tror på Ban Ki-moons mål

ANNONS
|

- De höga priserna ger den fattiga delen av världen en möjlighet att få tillväxt i sina ekonomier. De har stora jordbruksmarker. Vad vi kan hjälpa till med är kunskap och material, sa Erlandsson när han i går träffade svenska medier.

Han tror det är möjligt att klara FN-chefen Ban Ki-moons mål att öka världens matproduktion med 50 procent till 2030. Det finns stora outnyttjade arealer. Det går också att höja avkastningen.

- Genom växtförädling och framgångsrik avel har vi under lång tid ökat produktionen med 2 procent per år i Sverige, säger jordbruksministern.

Och då talar han om traditionell växtförädling. Han vill inte ta till genmodifierade grödor som på många håll nu lyfts fram som en nödvändig lösning.

ANNONS

Vill ta bort subventioner

Erlandsson vill också fortsätta driva på för att ändra EU:s jordbrukspolitik genom att ta bort subventioner och exportstöd. Möjligheten har ökat genom att högre priser gör att produktionen ändå blir lönsam.

Likaså finns nu chansen att ta bort begränsande kvoter.

- De gör att den duktige bonden inte får producera mer även om han skulle vilja och kunna.

Investeringar krävs

En ny politik skulle också möjliggöra för fattiga länder att få inkomster genom att sälja till oss. Men det kräver först investeringar.

- Många länder har inget att exportera, därför att vi slagit undan deras marknader genom att dumpa vårt överskott.

ANNONS