Ministermisstankar moln över Macrons valspurt

ANNONS
|

En rad opinionsmätningar visar att Macrons rörelse La république en marche (Republiken på väg) kan ta hem runt 30 procent av rösterna i första omgången av det franska parlamentsvalet. Det skulle ge partiet fördel inför andra omgången och enligt opinionsinstituten kunna resultera i så många som 400 av de totalt 577 platserna i nationalförsamlingen.

"En våg eller en tsunami?" lyder förstasidesrubriken på dagstigningen Libération på lördagen.

En marche har redan fått en försmak av seger sedan dess kandidater leder i tio av de elva valkretsar som representerar fransmän utomlands.

ANNONS

Regler mot svågerpolitik

Profileringen som en ny frisk fläkt i politiken var segerreceptet för Macrons rörelse i presidentvalet. Han fick oväntad draghjälp av att högerpartiet Republikanernas kandidat François Fillon anklagades för att ha gynnat hustru och barn med lönsamma skenanställningar.

Emmanuel Macron har nu förbjudit alla En marches kandidater att anställa familjemedlemmar om de blir valda. De får inte heller utföra konsultarbete medan de sitter i parlamentet, rapporterar AFP. Men den nye presidentens försök att städa upp i politiken skuggas av pinsamma avslöjanden om hans egna ministrar.

Ministrar i blåsväder

Hans justitieminister François Bayrou är partiledare för liberala Modem, Macrons alliansparti. I veckan öppnade franska åklagare en inledande utredning mot Modem som misstänks för att ha avlönat partiarbetare med EU-pengar som var avsedda för andra ändamål. Detta är extra pinsamt för Bayrou som nyligen aviserade en lag som ska motverka politiskt fiffel.

Sedan tidigare utreds en annan av Macrons ministrar, Richard Ferrand, för att otillbörligt ha gynnat sin fru i en lägenhetsaffär när han ledde ett offentligt företag. En marche har avfärdat anklagelserna mot Ferrand som grundlösa.

ANNONS

TT

Fakta: Franska parlamentsvalet

Valet till det franska parlamentet hålls i två omgångar, den 11 respektive den 18 juni.

577 ledamöter ska väljas, i lika många valkretsar. Av dem finns 22 i franska områden utanför Europa och 11 väljs av franska medborgare utomlands.

7881 kandidater ställer upp.

I första omgången deltar samtliga kandidater. Om någon får över 50 procent av rösterna (minst 25 procent av de röstberättigade) i en valkrets är det avgjort redan då, personen får en plats.

Om ingen får över 50 procent går de kandidater som fått ett stöd motsvarande lägst 12,5 procent av de röstberättigade vidare till den andra omgången. Den som får flest röster i andra omgången vinner.

Eftersom vinnaren tar allt kan många väljare som röstar på tvåan eller trean bli, så att säga, utan företrädare.

Valdeltagandet brukar vara lägre än i presidentvalen. I parlamentsvalen 2012 var det 56 procents valdeltagande i första omgången, 57 i den andra.

I det nuvarande parlamentet hålls majoriteten av Socialistpartiet som har 280 mandat mot högerpartiet UMP, som bytt namn till Republikanerna, 194. Båda ser ut att backa kraftigt.

Källa: Landguiden, ui.se, Mediapart.fr

ANNONS