Miljardstöd i Bryssel för aborträtt

ANNONS
|

Totalt samlades motsvarande 1,3 miljarder kronor in från de länder och organisationer som fanns på plats vid konferensen She decides (Hon bestämmer) i det belgiska utrikesdepartementets lokaler under torsdagen.

- Om varje möte gick så bra som det här skulle livet vara gott, säger Nederländernas bistånds- och handelsminister Lilianne Ploumen som tog det första initiativet till mötet.

ANNONS

Ploumen agerade omedelbart när USA:s nye president Donald Trump i januari satte stopp för bistånd till organisationer som stödjer abort.

"Visar vilja"

Torsdagens arrangemang ordnades gemensamt av Nederländerna, Belgien, Danmark och Sverige.

- Två miljoner flickor föder barn innan de fyller 15 år. De här kvinnorna och flickorna behöver inte mindre stöd. De behöver mer, betonade Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingsarbete, innan mötet skulle öppnas.

Efteråt var hon rejält nöjd.

- Vi gick ut med den här konferensen för bara tre veckor sedan så är vi väldigt imponerade och det visar på en väldigt stark vilja hos många aktörer i världen att stå upp för kvinnors rättigheter och för sexuell och reproduktiv hälsa, säger Lövin.

Oro för mödravård

Bidragen strömmade in i god takt. Sverige lade in 200 miljoner kronor. Belgien, Nederländerna och Danmark gav vardera 10 miljoner euro. Finland lade in 20 miljoner euro. Norge bistod med 85 miljoner norska kronor.

ANNONS

Och från någon i USA, som vill vara anonym, kom 50 miljoner dollar, motsvarande nästan en halv miljard svenska kronor.

Att täppa igen luckan efter USA lär dock inte bli enkelt. Trump-administrationens beslut i januari beräknas innebära ett bortfall på närmare 600 miljoner dollar – en bra bit över fem miljarder kronor.

- Det här kan få enorma konsekvenser för miljoner kvinnor världen över. Det vore ett otroligt bakslag. Forskning visar att mödrahälsan försämras om aborträtten begränsas. I stället ökar antalet osäkra aborter, vilket riskerar att leda till att mödradödligheten ökar, säger Kristina Castell, sexualpolitiskt sakkunnig på RFSU.

Global rörelse?

Isabella Lövin hoppas ändå att torsdagens konferens ska bli början på något nytt.

- Det här är en plattform som många nu talar om som en global rörelse som kommer att leva vidare med She decides. Det finns många fler tillfällen under året och jag är säker på att det kommer att komma fram fler givare, fler aktörer som vill hjälpa till, även inom den privata sektorn, säger Lövin.

ANNONS

- Vi borde höja våra röster, tala ut, göra våra val och prioritera det vi vill prioritera. Vi ägnar oss inte åt politik för att skrika åt varandra. Vi gör det för att åstadkomma förändring, sammanfattar hennes belgiske kollega Alexander De Croo.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Munkavle mot aborter

USA har under långa perioder tillämpat den så kallade munkavle-regeln, också känd som Mexico City-policyn, mot stöd till organisationer som tillhandahåller abortrådgivning, utför lagliga aborter eller deltar i abortdebatten utomlands.

Regeln har fått sitt smeknamn av att den, med USA:s biståndspengar som vapen, anses sätta munkavle på hjälparbete till exempel i Afrika.

I och med att president Donald Trump beslutat att tillämpa regeln så fortsätter den pingpong-match i frågan som Demokrater och Republikaner har ägnat sig åt sedan Ronald Reagans tid som president. Stödstoppet presenterades 1984 på ett FN-möte i Mexikos huvudstad. Stoppet revs upp av Bill Clinton så fort han kom till makten 1993 men återinfördes av George W Bush direkt efter maktskiftet 2001. Barack Obama slopade regeln åter 2009.

ANNONS