Miljardärens galna projekt: Länsar orter på träd

Georgiens förre premiärminister Bidzina Ivanishvili är inte nöjd. Hans växtintresse driver honom att bygga en gigantisk trädpark. Göteborgaren Maria var på besök i Georgien och kunde knappt tro sina egna ögon när hon såg uråldriga träd forslas bort. – Det var upprörande att se, säger hon.

ANNONS
|

Han rankas som en av världensrikaste män av Forbes, pryder hemmet med Picassotavlor och var Georgiens premiärminister 2012 till 2013.Tack vare Sovjetunionens kollaps tjänadeBidzina Ivanishvili under nittiotaletstorkovan på bankaffärer och köpte upp företag för spottstyvrar. 2003 flyttade han tillbaka till hemlandet Georgien med miljarder på fickan. Nu har Ivanishvili fattatintresse förjättelika träd. Gamla, majestätiska och sällsynta.

Tusenåriga baobaber och hundraåriga magnolior grävs uppi Georgien och fraktas bort påIvanishvilis order. De forslas över Svarta havettill miljardärens instängslade residens. Bidzina Ivanishvili är redan illa sedd av Georgiens oppositioneftersom han anses styra politiken bakom kulisserna och försöka tysta media. Att han nu lägger beslag på unika trädexemplar, ses därför av kritikerna som höjden av världsfrånvänd och vräkig egoism.

ANNONS

– Lokala och statliga myndigheter tänker bara på hur de kan vara Ivanishvili till lags. De uppfyller alla hans nycker, hjälper till med trädflyttarna, gör det bekvämt för honom. Men vår kurort förlorar sitt utseende, det här lekandet med naturen skadar landskapet, säger en invånare i Adzjarien till kanalen 1TV.

Såg många träd fraktas bort

Göteborgaren Maria, 34, kom i dagarna hem från en familjesemesteri Georgien.

– Vi var i Kobuleti, i västra Georgien, och såg många träd fraktas bort. Uråldriga eukalyptusar, träd med jättelika rotsystem. På vissa ställen hade de byggt vägar fram till träden, bara för att kunna köra bort dem, säger hon.

Maria och hennes familj började fråga runt om vad som pågick.

– Vi frågade olika taxiförare och chaufförer. De berättade för oss om trädparken som Ivanishvili bygger och hur det går till. För oss var detupprörande att se. Det enda som blir kvar ärjättelikahål i marken och de sönderhuggna träd som stått i vägen. Samtidigt verkade folk inte så missnöjda. Ligger träden på privat mark, får ju ägaren pengar för dem, säger Maria.

Pågått mer än ett år

Det är osäkert hur mångaträd somgrävts upp, men tilltaget uppmärksammades av georgisk media redan i fjol. Enligt oppositionsmedietJam News har Ivanishvili en personalstyrka på hundratals personer som arbetar med att samla in träd till parken. Lokala myndigheter kompenseras med tio sällsynta buskar för varje träd, medan privata markägare får betalt för träden. Protester från biologer och mindre nöjda invånarehar hittills klingat för döva öron. Skövlingen håller nu sakta på att rita om Georgiens autonoma republik Adzjarien.

ANNONS

– Det här är av sådan omfattning, att han i praktiken förändrar landskapet i regionen, säger miljöaktivisten Nata Peradzje till Jam News.

I Georgien finns en artrikedom utan dess like. Jämfört med Sverige, drabbades landet nämligen inte lika hårt av den senaste istiden. Då de träd som forslas bort är allt från 100 år till 1000-tals år gamla, kommer de inte kunna ersättas ens under det närmsta århundradet.

Henrik Sjöman är vetenskaplig intendent vid Botaniska trädgården i Göteborg. Han har varit i Georgien flera gånger för att studera landets trädarter, något somP4 Göteborg tidigare rapporterat om. Enligt honom har just Georgiens växtlighet ett mycket högt bevarandevärde.

– Georgien har skogar med endemiska arter som inte finns någon annan stans. Där finns inhemska arter av bok och lönn, skogar av idegran och sälg, idegranar som är 45 meter höga och uppemot 2 500 år gamla, säger han.

Mycket svårtillgängliga platser

Även omIvanishvili lägger avsevärda resurser på att samla inträd, innebär Georgiens svårtillgängliga topografi att endel regioner ändå kan undkommaden georgiske miljardären.

– Det finns mångaområden som ligger otillgängliga i bergen. Där finns dalgångar med så tät vegetation att stigar växer igen om man inte går på dem på två månader. I sådana områden harträdfredats från huggning för att det är så svårt att ta sig dit, säger Fredrik Sjöman.

ANNONS

Så förflyttas träden

  1. Trädflyttarna som pågår i Georgien utgör en komplicerad process. Först skyfflas jorden kringrotsystemet bort.
  2. Därefter placeras en uppblåsbar dyna under trädet. När dynanpumpas upp, lyfts även trädet och lastasöver på ett fordon.
  3. För att frakta träden till hamnar, måste kringliggande elledningar och vegetation som växer längs rutternakapas.
  4. Slutligen forslasträden i containrar, på en pråm, över Svarta havet till Ivanishvilis instängslade residens iShekvetili.

Bidzina Ivanishvili

  1. Bidzina Ivanishvili, även känd som Boris Ivanishvili, föddes 1956 i Georgien. På 80-talet utbildade han sig i Sovjetunionen. Tillsammans med en kompanjon, började han först importera datorer till Sovjet.
  2. När Sovjet kollapsade, startade Ivanishvili en bank och började samtidigt köpa upp tidigare statsägda företag för en spottstyver. Det blev grunden till hans rikedomar.
  3. 2012 blev Bidzina Ivanishvili premiärminister i Georgien. Redan 2013 valde han dock att avsäga sig uppdraget.
  4. Bidzina Ivanishvili har anklagats för inblandning i försök att tysta regimkritiska medier, däribland tv-kanalen Rustavi 2. Officiellt har han dock legat lågt politiskt sedan han avsade sig uppdraget som premiärminister.
ANNONS