Kubas avgående president Raúl Castro tillsammans med den dåvarande vicepresidenten, Kubas nye ledare Miguel Diaz-Canel, i nationalförsamlingen i Havanna för några år sedan.
Kubas avgående president Raúl Castro tillsammans med den dåvarande vicepresidenten, Kubas nye ledare Miguel Diaz-Canel, i nationalförsamlingen i Havanna för några år sedan.

Miguel Diaz-Canel ny president i Kuba

En era är slut sedan Kubas nationalförsamling valt en president som för första gången på över 40 år inte heter Castro. Den nye ledaren Miguel Diaz-Canel är en av toppmännen i kommunistpartiet. Men familjen Castro har fortfarande stor makt, enligt experter.

ANNONS
|

57-årige Miguel Diaz-Canel – den ende kandidaten till posten – har länge varit vicepresident under Raúl Castro som nu stiger åt sidan vid 86 års ålder. Men det sker efter att Castro de senaste åren säkrat en maktbas inom familjen.

- Hans son Alejandro Castro Espín har fått ansvar för säkerhetstjänsterna och militären. Och hans svärson Luis Alberto Lopez Callejas är vd för Gaesa, militärens holdingbolag som äger de flesta företag i turismsektorn och därmed kontrollerar den internationella valutan i landet, säger Erik Jennische, Latinamerikachef på människorättsorganisationen Civil Rights Defenders, till TT.

ANNONS

Pengar och skvaller

Dessutom har Raúl Castros sonson Raúl Guillermo Rodríguez Castro utsetts till chef över personskyddet, det vill säga livvakterna som vakar över politiker och andra pampar.

- Han sitter på information om vem som är otrogen eller korrumperad. Castrofamiljen kontroller därmed pengarna, våldet och skvallret på Kuba. Men de insåg att de inte kunde ha en tredje Castro på presidentposten.

Därför blev det Miguel Diaz-Canel som fick ta över stafettpinnen på torsdagen. Diaz-Canel svors in som president sedan Kubas nationalförsamling samlats under två dagar i Havanna och nominerat honom till posten.

Den avgående presidenten Castro meddelade under ett tal i församlingen att Diaz-Canel kommer att kunna inneha presidentposten under maximalt två mandatperioder på fem år vardera. Han tillade att när tiden är mogen kan den nye presidenten också komma att bli ledare för kommunistpartiet i enpartistaten, rapporterar Reuters.

Kubas nye president föddes 1960, ett drygt år efter revolutionen 1959, då bröderna Castro tillsammans med Che Guevara och andra revolutionärer tågade in i huvudstaden Havanna. Fidel Castro styrde landet från den 1 januari 1959 fram tills dess att brodern Raúl tog över 2008. Och nu lämnar han över till en kamrat som beskrivs som en trogen vapendragare.

ANNONS

Gillar The Beatles

Diaz-Canel blev president på årsdagen av invasionen i Grisbukten 1961 då kubanska trupper besegrade en grupp USA-stödda rebeller som hade planer på att störta Fidel Castro och hans regim.

Den nye ledaren fyller 58 år på fredag, tycker om att klä sig i jeans och sägs vara ett fan av The Beatles, skriver nyhetsbyrån AFP. Men han är också en maktspelare som har varit utbildningsminister och under många år stadigt klättrat uppåt i kommunistpartiet.

Han uppges ha förespråkat att släppa lite på censuren i det hårt styrda landet och har uttalat sitt stöd för en större öppenhet för internet. Å andra sidan har han inte visat någon misskund med Kubas dissidenter och har mestadels haft hårda ord över för USA.

Längtan efter förändring

Vilken politik han kommer att föra är än så länge osäkert. Men han lär fortsatt rätta sig efter Raúl Castro, som ska leda kommunistpartiet fram till 2021. Sannolikt är det tänkt att de reformer som Castro har sjösatt, som innebär att ekonomin öppnas upp en smula för privata aktörer, ska fortsätta, skriver nyhetsbyrån Reuters. Jennische säger dock att reformprocesserna har stannat av och att den nye ledarens ambition främst är att bevara det politiska systemet.

Men Diaz-Canel måste samtidigt ta hänsyn till en ung generation kubaner som längtar efter förändringar. Hur långt han är villig att gå återstår att se.

ANNONS

- Folket i den här församlingen har gett mandatet att ge den kubanska revolutionen kontinuitet i ett avgörande historisk skede, sade den nye presidenten i församlingen efter att ha hyllat sina föregångare.

Det är oklart hur de framtida relationerna med ärkefienden USA kommer att se ut. En viss öppning mellan de båda länderna ägde rum under president Barack Obama, men normaliseringen har lagts på is sedan Donald Trump tog steget in i Vita huset.

TT

Fakta: Kuba – en kommunistisk enpartistat

Kuba är en kommunistisk enpartistat, vars politiska liv domineras av veteraner från revolutionen 1958–1959. Författningen från 1976 slår fast att Kubas kommunistparti (Partido Comunista de Cuba, PCC), ska spela den ledande rollen i samhället och staten. Inga andra partier är tillåtna.

Kommunistpartiet kontrollerar alla styrande organ från regeringen ned till kommunfullmäktige. Sedan 1992 hålls allmänna val till parlamentet, nationalförsamlingen, till provinsförsamlingar och kommunalfullmäktige, men alla kandidater måste på förhand godkännas av partiet.

Val till nationalförsamlingen hålls vart femte år. Den möts två gånger om året under ett par dagar för att klubba igenom regeringens lagförslag. Den har också i uppgift att utse de 31 ledamöterna i statsrådet där den verkliga makten ligger.

Statsrådets ordförande är statschef, regeringschef samt överbefälhavare.

Fram till 2006 var Fidel Castro ordförande i statsrådet, men lämnade då av hälsoskäl över makten till sin bror Raúl Castro.

Fidel Castro tog makten 1959 efter ett treårigt gerillakrig och var fram till 1976 landets premiärminister.

ANNONS