Bani Walid i Libyen.
Bani Walid i Libyen.

Migranter beskjutna under flykt från smugglare

ANNONS
|

Omkring 140 östafrikanska migranter har flytt från människosmugglare som hållit dem fångna nära staden Bani Walid i Libyen.

Enligt ett FN-uttalande tog de flesta migranterna, som kommer från Eritrea, Etiopien och Somalia, sin tillflykt till en moské. Några av dem tvingades dock uppsöka sjukhus med svåra skador, tillfogade endera under tortyr i fångenskapen eller i samband med våld de utsattes för under flykten.

Människosmugglarna öppnade eld mot migranterna för att stoppa dem från att fly, uppger en källa på plats i Bani Walid. Ungefär tio av dem skottskadades. Enligt FN håller smugglarna ytterligare hundratals migranter fångna i området.

ANNONS

Bani Walid, cirka 15 mil söder om huvudstaden Tripoli, har utvecklats till centrum för människohandeln med migranter, som huvudsakligen kommer från länder söder om Sahara och som försöker ta sig till Medelhavskusten.

Representanter för migranterna uppger att de allt oftare hålls kvar i området runt Bani Wali och utsätts för våldtäkt eller tortyr. Samtidigt försöker människosmugglarna pressa dem eller deras familjer på pengar.

TT-Reuters

ANNONS