Dispyten mellan Mexikos och USA:s president utspelas inför öppna ridåer i sociala medier. Kollage: GP Bilder: TT
Dispyten mellan Mexikos och USA:s president utspelas inför öppna ridåer i sociala medier. Kollage: GP Bilder: TT

Mexiko ställer in toppmöte med Trump

Mexikos president Enrique Peña Nieto har fördömt Donald Trumps beslut att börja bygga den omstridda gränsmuren. Nu ställer han in det planerade mötet med USA:s president, sedan Trump sagt att muren är en förutsättning för samtalen.

ANNONS
|

– I morse meddelade vi Vita huset att jag inte kommer att delta i arbetsmötet som var planerat med president Donald Trump på tisdag, skriver Peña Nieto på Twitter.

Han sa skrev dessutom att Mexiko fortsatt är villigt att nå överenskommelser som "gynnar båda nationerna".

Fördömer beslutet

– Jag har sagt det om och om igen: Vi kommer inte att betala för någon mur, sade Peña Nieto i ett tv-sänt uttalande tidigare under dagen.

Så tillade han:

–Jag beklagar och fördömer beslutet av USA att fortsätta bygget av en mur, som under flera år har delat oss i stället för att ena oss.

ANNONS

"Bäst att ställa in"

Beskedet om att den kontroversiella muren ska börja byggas kommer veckan innan den mexikanske presidenten inplanerade statsbesök i USA. Oppositionen har krävt att Peña Nieto ställer in mötet med Trump i Washington. Trump själv twittrade dessutom om saken under dagen.

LÄS OCKSÅ:Mexikaner i chock efter USA-val: "Som ett slag i ansiktet"

– USA har ett exportunderskott på 60 miljarder dollar med Mexiko. NAFTA har varit en ensidig överenskommelse från början där ett massivt antal jobb och företag förlorat. Om Mexiko inte vill betala för den mur som är så oerhört nödvändig så är det bättre att ställa in det planerade mötet, skev Trump på Twitter under torsdagen.

Nu har Mexiko alltså valt att agera på Trumps uppmaning.Det blir inget statsbesök.

Strax efter beskedet meddelade emellertid Vita huset att man ska försöka få till ett möte med Peña Nieto vid ett senare tillfälle.

– Vi kommer att hålla kommunikationskanalerna öppna, sa Vita husets presstalesperson Sean Spicer enligt Reuters.

Därefter hävdade Trump att han enats med Enrique Peña Nieto om att ställa in det planerade mötet.

– Mötet skulle ha varit "fruktlöst", sa Trump vid en sammankomst med republikaner.

Nordamerikanskt handelssamarbete nära kollaps

Upprinnelsen är alltså, utöver murens vara eller inte vara, det 23 år gamla frihandelsavtalet Nafta mellan USA, Kanada och Mexiko. Det ligger nu risigt till.

ANNONS

Under sin valkampanj lovade Trump att omförhandla Nafta för att ge mer fördelaktiga villkor till USA. Han menade vidare att alternativet vore att riva upp det. Och så fungerar avtalet också – om någon av parterna vill omförhandla det ska man meddela de andra parterna, och sedan har man ett halvår på sig. Om samtalen inte leder till en uppdaterad uppgörelse inom det tidsspannet upphör Nafta att gälla.

Peña Nietos beslut handlar även om de planer Trump flaggat för om att deportera människor från USA.

– Det finns ett ganska starkt allmänt tryck på presidenten i Mexiko, inte minst efter den senaste tidens uttalanden från Trump. Så Peña Nieto ansåg säkert att han var tvungen att agera,säger statsvetaren och USA-kännaren Merrick Tabor, verksam vid Stockholms universitet.

Tabor menar att det finns en utbredd oro över USA:s nya president. Mexiko är bara ett exempel.

– Hela världen är nervös. Många amerikanska företag är också beroende av handeln med Mexiko och arbetskraften som finns på båda sidor av gränsen. Det är inte så enkelt som att produktion har flyttat över gränsen från USA, utan det finns en arbetsfördelning där vissa komponenter tillverkas i Mexiko och andra i USA.

Mångmiljardprojekt

Redan i dag finns murar och stängsel längs stora delar av gränsen, som syftar till att stänga ute människor som försöker ta sig till USA på olaglig väg. Men USA:s nye president har bestämt att planeringen för att bygga en sammanhängande mur längs den över 300 mil långa gränsen ska börja omedelbart.

ANNONS

Experter har uppskattat kostnaden för bygget till runt 200 miljarder kronor, skriver The Washington Post. Det amerikanska representanthusets talman Paul Ryan har uppgett att USA kommer att lägga ut pengarna för att bygga muren. Sedan kommer den investerade summankrävas tillbaka rån Mexiko.

– Det finns många sätt vi kan göra detta på, sa Paul Ryan.

Hur ville Trump finansiera muren?

Under valkampanjen sa USA:s president Donald Trump att han skulle finansiera muren på följande vis:

• Ett tillägg till undantagslagarna i Patriot Act, som antogs efter terrordåden mot USA:s östkust den 11 september 2001. Stycket handlar om att finansiella institutioner ska begära id-handlingar av kunder innan ett konto öppnas eller en transaktion genomförs, med Trumps tillägg ska den även innefatta bolag som sysslar med penningtransaktioner, exempelvis Western Union.

• Enligt Trump skickas årligen motsvarande över 200 miljarder kronor från papperslösa migranter i USA till Mexiko. Genom att stoppa det flödet tänkte Trump tvinga den mexikanska staten att göra en engångsbetalning på motsvarande 50–100 miljarder kronor för muren. Trump planerade även förändrade tullregler samt höjda avgifter för visum för mexikaner för att finansiera bygget.

Kostnaderna för att bygga en mur efter den drygt 300 mil långa gränsen uppskattas av experter till cirka 200 miljarder kronor. Trump har nu sagt att bygget till en början ska finansieras med amerikanska skattepengar och att han senare kommer att kräva Mexiko på pengarna.

Källor: Trumps kampanjhemsida, BBC

ANNONS