Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

collage.jpg

#MeToo har klar inverkan på valresultatet

En jättesensation och ett allvarligt bakslag för Donald Trump. Roy Moores förlust i senatsvalet i Alabama är både en effekt av presidentens impopularitet och metoo.

Doug Jones vann den första demokratiska segern i delstaten på tjugofem år. Han ersätter Jeff Sessions som utnämnts till justitieministen.

Det är tredje valet som visar missnöjet med Trump på kort tid. Guvernörsval i Virginia och New Jersey har också varit misslyckanden för republikanska kandidater som Trump har stött.

Roy Moore var inte Trumps förstahandsval bland republikanerna. Men när han blev partiets kandidat fick han stöd av presidenten. Anledningen är den viktiga republikanska majoriteten i senaten. Men hotet från både republikaner och demokrater i senaten att vägra att godkänna Moore om han valdes fick väljarna i Alabama att vända Moore ryggen.

Metoo – allvarlig inverkan på det politiska livet

En uppslitande kamp om Moores senatsplats skulle kunna missgynna delstaten som har en rad intressen som står över Moore som person. Moore är en ärkekonservativ kontroversiell politiker, men partiidentifikation brukar gå före. Att rösta demokratiskt i en republikansk delstat är ovanligt.

Det som avgjorde detta val är troligen anklagelserna mot Moore om sexuella övergrepp mot minderåriga flera årtionden bakåt i tiden . Det är kampanjen metoo som fått kvinnor att berätta om hur de utsatts för Moore som tonåringar.

Valresultatet ger en klar indikation på att metoo har en allvarlig inverkan också på det politiska livet. För demokraterna är det inte bara en oväntad seger att Doug Jones vann senatsvalet utan även en välkommen signal att ingen idag kan förvänta sig nåd när det gäller begångna sexuella övergrepp och trakasserier.

Demokraten Al Franken tvingades bara för en vecka sedan bort av sina partikamrater sedan han anklagats för sexuella trakasserier. Det gör att demokraterna i kongressen nu kan vända blickarna mot Donald Trump som anklagas för samma sak av en rad kvinnor. Trump spelade sin när han berättade vad han kan göra med kvinnor vilket avslöjades tillsammans med en rad vittnesmål under valkampanjen förra året.

Över hundra politiker i kongressen har redan krävt Trumps avgång med hänvisning till de sexuella trakasserierna.

Mest läst