Mest ris för EU:s insats

ANNONS
|

Statsminister Stefan Löfven (S) var påtagligt nöjd med det som han och hans kolleger lyckades komma fram till i torsdags. Inte minst gillade Löfven hur det slutliga uttalandet blev mer hjälpinriktat och asylvänligt än vad som tycktes på förhand.

-För mig har det varit väldigt viktigt att lyfta just de humanitära aspekterna. Vi kom fram till ett bättre uttalande än i det första utkastet, sade Löfven efteråt.
Utökar Triton

FN och diverse människorätts- och hjälporganisationer var ändå inte särskilt imponerade.

"Det avgörande testet blir om vi ser en minskning i antalet förlorade liv. . . och ett effektivt gemensamt europeiskt asylsystem som på allvar lever upp till sina åtaganden om solidaritet och delat ansvar", skrev FN:s flyktingorgan UNHCR i ett uttalande.

På många håll betonas att sjöinsatsen Triton måste få ett större operationsområde, inte bara mer pengar.

ANNONS

"Om Tritons mandat inte ändras så är Triton inte lösningen, hur mycket man än ökar resurserna", skrev Iverna McGowan från Amnesty International i sitt uttalande.

Debatt väntar

EU-ledarnas åtgärder ska nästa vecka debatteras i EU-parlamentet och lär då utsättas för en rejäl duvning.

"Vår oförmåga att agera är ett recept för nya katastrofer", konstateras i ett uttalande från förre belgiske premiärministern Guy Verhofstadt, som leder parlamentets liberala partigrupp.

EU-ledarna har även fått kritik för att inte ange någon siffra på hur många som ska omfattas av det nya pilotprojekt för kvotflyktingar som nu ska dras i gång. Stefan Löfven menar dock att borttagandet av siffran inte ska ses som något negativt.

-Som ni kanske vet så stod det först 5 000. Och det insåg de flesta att det är för dåligt helt enkelt. Då är det ingen idé att skriva siffror, utan nu får vi i gång detta så får EU-kommissionen återkomma med mer förslag, sade Löfven sent i torsdags.

EU:s stats- och regeringschefer antog vid sitt toppmöte ett uttalande om att bland annat:

förstärka EU-insatserna Triton och Poseidon (utanför Italien och Grekland) genom att åtminstone trefaldiga de ekonomiska resurserna under 2015 och 2016,

slå mot smugglarnätverk, ställa förövarna inför rätta och beslagta deras tillgångar,

vidta systematiska ansträngningar för att identifiera, fånga och förstöra fartyg innan de används av smugglarna,

öka stödet till Tunisien, Egypten, Sudan, Mali och Niger för att övervaka och kontrollera landgränser och rutter,

förstärka samarbetet med afrikanska partner för att bekämpa grunderna till illegal migration och bekämpa människohandel och -smuggling,

dra i gång regionala utvecklings- och skyddsprogram för Nordafrika och Afrikas horn,

starta ett frivilligt pilotprojekt för kvotflyktingar.

ANNONS