Tysklands förbundskansler Angela Merkel vid klimatmötet i Bonn.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel vid klimatmötet i Bonn.

Merkel: Parisavtalet inte nog

Parisavtalet som slöts i fjol, och som USA planerar att dra sig ur, är inte tillräckligt. Ytterligare åtgärder behövs för att tackla klimatförändringarna, enligt Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

ANNONS
|

- Vi är medvetna om att Parisavtalet är en början, slog Merkel fast vid FN:s klimatmöte i Bonn i Tyskland, där representanter från nästan 200 länder möts under veckan.

- Vi vet också att med de nuvarande åtagandena kommer vi inte att nå målet på 2 eller 1,5 grad, tillade hon med hänvisning till att den globala uppvärmningen ska begränsas till högst två grader Celsius.

ANNONS

Frankrikes president Emmanuel Macron uppmanar det internationella samfundet att öka takten i övergången till renare energi, för att kompensera att USA drar sig ur överenskommelsen, och finansieringen av den.

- Jag föreslår att Europa ersätter Amerika, och Frankrike kommer att anta den utmaningen, sade Macron och rev ned applåder

- Jag garantera att när 2018 inleds kommer IPCC (FN:s klimatpanel) inte att sakna en enda euro.

Förhandlingarna under veckans klimatmöte rapporteras annars ha gått trögt, och sannolikt kommer deltagarna inte att bli färdiga i tid före mötets avslutning på fredag.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Parisavtalet

Klimatuppvärmningen på jorden är, enligt klimatologerna, i hög grad en effekt av förbränningen av fossila bränslen – olja, kol, gas.

Parisavtalet innebär ett försök av jordens länder att kraftigt minska denna förbränning.

Målet är att uppvärmningen ska begränsas till "klart under" två grader Celsius. Nettoutsläppen av växthusgaser ska vara noll under andra delen av det här århundradet.

Källa: Parisavtalet

ANNONS