Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180225-tyskpolitik-623746_se.gp_1.jpg
Tysklands förbundskansler Angela Merkel i samtal med Jens Spahn tidigare i veckan. Nu erbjuds Merkelkritikern en plats i hennes tilltänkta regering.

Merkel bjuder in kritiker till regeringen

Under sin tid som statssekreterare på finansdepartementet har han varit en av Angela Merkels hårdaste kritiker. Nu bjuder den tyska förbundskanslern in konservative Jens Spahn till nästa regering.

Det är långt ifrån klart att Merkel kan fortsätta att leda Tysklands regering en fjärde mandatperiod, men CDU-ledaren har nu presenterat vilka partikamrater som får vilket departement i en eventuell koalitionsregering med Socialdemokraterna.

Hälften av posterna går till kvinnor och medelåldern sjunker markant bland CDU-ministrarna.

Kritiker blir minister

Jens Spahn, statssekreterare på finansdepartementet tar över posten som hälso- och sjukvårdsminister. Den konservative 37-åringen har tidigare gjort sig känd som en skarp kritiker av Merkels flyktingpolitik. Han vill att CDU tar ett rejält kliv högerut.

En del bedömare tolkar utnämningen av Spahn som ett tecken på att Merkels position har försvagats efter det dåliga valresultatet. Andra kommentatorer ser det som ett taktiskt drag att sträcka ut handen till sin argaste kritiker för att få med honom ombord.

Ekonomiministerposten går till Peter Altmaier, en av Merkels närmast förtrogna som i rollen som chef för förbundskanslerämbetet varit en central maktspelare i tysk politik. Han efterträds på posten av Helge Braun, i dag en av Altmaiers närmaste medarbetare.

Överraskande utnämning

Julia Klöckner, ordförande för CDU i Rheinland-Pfalz, blir jordbruksminister. Försvarsminister Ursula von der Leyen behåller sitt jobb även den kommande mandatperioden. En överraskning är att den relativt okända förbundsdagsledamoten Anja Karliczek blir ny utbildningsminister. rapporterar Süddeutsche Zeitung.

På måndag ska CDU klubba koalitionsuppgörelsen med socialdemokratiska SPD vid en partikongress i Berlin. Om det faktiskt blir någon regering står dock klart först nästa helg, då resultatet av Socialdemokraternas medlemsomröstning i frågan presenteras.

Bakgrund: Vägen till en regering i Berlin

TT

Drygt fem månader har gått sedan det tyska parlamentsvalet, men någon regering har ännu inte kommit på plats i Berlin. Efter att ha misslyckats med att förhandla fram en koalitionsuppgörelse med liberaler och gröna vände sig förbundskanslern och CDU-ledaren Angela Merkel till Socialdemokraterna (SPD), som hon regerat med under den senaste mandatperioden.

Socialdemokraternas tidigare ledare Martin Schulz lovade i valrörelsen dyrt och heligt att inte sätta sig i en regering under Merkel. Efter ett historiskt dåligt valresultat och en rad turer lämnade Schulz ordförandeposten och SPD styrs nu av Hamburgs borgmästare Olaf Scholz i väntan på en kongress i april, då gruppledaren i förbundsdagen Andrea Nahles väntas ta över. Båda är anhängare av "Groko" – en stor koalition.

Socialdemokraterna är splittrade i frågan om partiet ska sätta sig i en ny koalition med Merkel. För att det ska bli någon regering ska partiets drygt 450 000 medlemmar säga sitt om den uppgörelse som förhandlats fram mellan CDU, CSU och SPD, där Socialdemokraterna bland annat väntas få den åtråvärda finansministerposten. Men internt finns ett motstånd mot ytterligare fyra år i Merkels ledband, anfört av ungdomsförbundets ordförande Kevin Kühnert.

Hur det går står klart söndagen 4 mars, då resultatet av medlemsomröstningen offentliggörs.

Mest läst