Storbritanniens premiärminister Theresa May.
Storbritanniens premiärminister Theresa May.

Te-möte om brexit i Bryssel

Över en kopp med eftermiddagste hoppas Storbritanniens premiärminister Theresa May kunna reda ut brexitläget med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Bryssel. Brittiska riksbanken varnar samtidigt för en 70-talskris, om brexit genomförs utan avtal med EU.

ANNONS
|

EU-kommissionens chefstalesman Margaritis Schinas vill inte kalla onsdagskvällens möte mellan May och Juncker i Bryssel för varken arbetsmiddag eller förhandlingsmöte.

- Det är eftermiddagste, säger Schinas på sin dagliga pressbriefing i Bryssel.

Mötet sker mitt under bråda förhandlingar för att få ihop alla detaljer inför helgens extrainsatta brexittoppmöte. Intensiva diskussioner pågår om den gemensamma politiska deklaration om framtida relation som EU och Storbritannien ska enas om parallellt med utträdelseavtalet.

ANNONS

Mays huvudförhandlare Olly Robbins befann sig på tisdagseftermiddagen återigen i Bryssel för förhandlingar om ordalydelsen i den minst 15-sidiga deklarationen.

Bankchefen varnar

Från båda sidor betonas att ingenting är klart förrän allt är klart. Exempelvis vill Spanien få in tydligare ord om att framtiden för Gibraltar är en fråga mellan Spanien och Storbritannien.

- Om inga ändringar görs kring Gibraltar kommer Spanien att rösta nej till brexituppgörelsen, säger premiärminister Pedro Sánchez på en konferens i Madrid, enligt Reuters.

I London varnar samtidigt den brittiske riksbankschefen Mark Carney för konsekvenserna av ett utträde utan uppgörelse med EU.

- Det skulle leda till en väldigt ovanlig situation. Enligt våra analyser får man gå tillbaka till 1970-talet för att hitta liknelser, säger Carney i en utskottsutfrågning i det brittiska parlamentet.

Nej från DUP?

Det nordirländska unionistpartiet DUP aviserar samtidigt tydligt att man inte tänker ge sitt stöd till May när utträdelseavtalet läggs fram i det brittiska parlamentet i mitten av december.

ANNONS

- Alla våra ansträngningar riktas nu mot att tillsammans med en stor mängd konservativa parlamentsledamöter, från både stanna kvar- och lämna-sidan, och oppositionspartierna kunna sänka den här uppgörelsen och tvinga fram andra tankar, säger DUP:s brexittalesman Sammy Wilson till Sky News.

Theresa May själv vädjar samtidigt till nordirländarna i en debattartikel i tidningen Belfast Telegraph.

"Jag är fast besluten att göra mitt jobb och leverera bästa möjliga uppgörelse", skriver premiärministern enligt BBC.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Toppmötet om brexit

På söndag samlas EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel för ett extrainsatt toppmöte om förhandlingarna kring Storbritanniens utträde ur EU.

Tanken är att mötet ska ge politiska klartecken till utträdesavtalet och den gemensamma deklaration om framtida samarbete som ska ligga till grund för kommande förhandlingar om handelsavtal och liknande.

Mötet inleds klockan 9.30 med ett sedvanligt tal från EU-parlamentets talman Antonio Tajani. Därefter håller först de 27 kvarstannande EU-ländernas ledare en egen sittning som beräknas pågå i minst 60–90 minuter. Efteråt får även Storbritanniens premiärminister Theresa May ta plats vid bordet, i ytterligare minst 60 minuter.

Toppmötet beräknas vara slut runt lunchtid på söndag då kommissionsordförande Jean-Claude Juncker och permanente rådsordföranden Donald Tusk håller presskonferens.

Källor: Europeiska rådet, BBC.

ANNONS