May leder möte om agentförgiftning

Den ryske dubbelagenten hade förgiftats på ett köpcentrum i Storbritannien. Misstankarna riktades mot Ryssland som förnekar inblandning.

ANNONS
|

Storbritanniens premiärminister Theresa May kommer under måndagen att leda ett möte med sitt nationella säkerhetsråd. De träffas för att diskutera förgiftningen av den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal.

Tillståndet kritiskt

Tillståndet för Skripal och dottern är kritiskt sedan de hittades medvetslösa på en bänk i ett köpcentrum i Salisbury i södra England den 4 mars. Brittiska myndigheter har hittat spår av nervgift på platsen och uppmanat hundratals personer som befann sig i närheten att noggrant tvätta sina kläder och ägodelar.

Misstankarna har riktats mot Ryssland, vars utrikesminister Sergej Lavrov har förnekat alla anklagelser.

Skripal hade avslöjat på ett dussintal ryska agenter för brittiska underrätelsen innan han greps i Moskva 2004. Han dömdes till 13 års fängelse 2006 och satt inne fram till 2010 då han växlades mot ryska fångar i Storbritannien.

ANNONS

Inte första gången

Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson har varnat Rysslands att man kommer svara kraftfullt om det visar sig att de ligger bakom förgiftningen.

Det är inte första gången som en rysk agent förgiftas i Storbritannien. 2006 hittades före detta KGB-agenten Alexander Litvinenko död i London efter att ha druckit te som hade spetsats med det radioaktiva ämnet polonium 210. Enligt en brittisk utredning hade mordet godkänts av Rysslands president Vladimir Putin, något som Ryssland har förnekat.

ANNONS