Den tidigare utrikesministern Boris Johnson under sitt tal på det brittiska Konservativa partiets konferens i Birmingham.
Den tidigare utrikesministern Boris Johnson under sitt tal på det brittiska Konservativa partiets konferens i Birmingham.

May: Johnsons utspel ett spektakel

Hon hade hoppats kunna ena sitt parti bakom de omstridda brexitplanerna. I stället utmanades premiärminister Theresa May av partirivalen Boris Johnson – som tycks vara ute efter hennes jobb – i hårda ordalag på partikonferensen. May avfärdar Johnsons tal som ett spektakel.

ANNONS
|

- Tro inte på dem när de säger att det inte finns någon annan plan och inget alternativ, sade Johnson inför delegaterna för Tories, som enligt Reuters hade köat för att ta plats i lokalens 1500 stolar.

Den tidigare utrikesministern har redan lyckats väcka uppmärksamhet under konferensens inledning, trots att han fram till nu varit långt därifrån. Ett foto på Johnson när han under en löptur på måndagsmorgonen sprang genom högt gräs på ett fält har tolkats som ett hån mot sin förra chef. May har en gång sagt att det fräckaste hon gjort som barn varit att springa över en veteåker.

ANNONS

Konferensen domineras av ett ämne: landets utträde ur EU, som är tänkt att ske om ett halvår. May behöver samla partiet bakom sin så kallade Chequers-plan, ett försök till en mellanväg mellan en mjuk och hård brexit.

Johnson, som avgick i somras missnöjd över Mays vilja att behålla ett nära handelssamarbete med EU, har kallat planen "rubbad".

"Är lurendrejeri"

Den linjen höll han fast vid i talarstolen i Birmingham:

- Det här är stunden att skrota Chequers. Om vi lurar väljarkåren, och Chequers är lurendrejeri, kommer vi att öka på känslan av misstroende, sade han till många delegaters jubel.

Mays brexitminister Dominic Raab har medgett att regeringens plan inte är perfekt – på tisdagen sade han att den var "en sjua eller åtta" på en tiogradig skala – men konstaterar att kompromisser är nödvändiga. Konservativa partiets ledare i Skottland, Ruth Davidson, har under konferensen vädjat till deltagarna att sluta leden bakom premiärministern och beskriver hennes brexitplan som "praktisk, pragmatisk och i högsta grad konservativ".

Nu piskar Johnson upp en storm av det redan bubblande missnöjet från partimedlemmar som vill se en kompromisslös brytning med unionen.

ANNONS

"Uppenbart försök"

Många bedömare spår att Johnson även i förlängningen siktar på att snuva May på posten som partiledare.

"Det visar sig att det finns en plan. Den planen är Boris", skriver Tory-parlamentarikern James Duddridge på Twitter.

Johnson och hans gäng av "brexitörer" verkar ha övertygat många konferensdeltagare.

- Han är inte en detaljernas man, men han är en man som har en vision. Vet jag vad Theresa Mays vision är? Nej, säger Ian Burgess, en partidelegat från Somerset i västra England, till AFP.

May får sista ordet

Men premiärministern har fördelen av att få sista ordet under partikonferensen. På tisdagskvällen passade hon i brittiska tv-intervjuer även på att ge Johnson en känga.

- Boris är bra på att skapa spektakel, men vad som verkligen betyder något för folk är vad vi gör för dem, det som påverkar deras dagliga liv, sade May till Sky News. Och till BBC sade hon enligt Reuters att Johnson i sin plan överger nordirländarna.

ANNONS

På onsdagsförmiddagen är det dags för hennes tal. De efterföljande reaktionerna kan bli avgörande för hennes utsikter att lyckas med balansgången att behaga både EU och sina egna. Det senare är avgörande för att planen ska gå igenom när den ställs inför det brittiska parlamentet.

TT

Fakta: Konservativa partiet i Storbritannien

Konservativa partiet (Conservative party) är Storbritanniens traditionella högerparti, som dominerat landets politik i långt mer än hundra år. Smeknamnet Tories – som ursprungligen var ett öknamn – går tillbaka ända till 1600-talet då det betecknade de mer kungatrogna, till skillnad mot "whigs", som ville ha starkare ställning för parlamentet.

För tillfället har partiet regerat sedan 2010, först i koalition med Liberaldemokraterna och sedan 2015 på egen hand. Efter nyvalet 2017 har man dock inte längre egen majoritet, utan förlitar sig på stöd från nordirländska unionistpartiet DUP.

ANNONS