Storbritanniens premiärminister Theresa May är hårt pressad om brexit inom sitt eget politiska parti. Arkivfoto.
Storbritanniens premiärminister Theresa May är hårt pressad om brexit inom sitt eget politiska parti. Arkivfoto.

May håller möte om brexit utan avtal

Oron för att Storbritanniens förhandlingar om EU-utträde ska sluta utan avtal leder nu till ett särskilt regeringssammanträde i London. EU:s chefsförhandlare hoppas ändå på en färdig uppgörelse om sex till åtta veckor.

ANNONS
|

Ett särskilt regeringssammanträde ska hållas på torsdag för att diskutera vad som sker om det inte blir något resultat i förhandlingarna med EU eller om resultatet i efterhand inte godkänns av det brittiska parlamentet. Mötet är "en del av detaljerade och förnuftiga förberedelser som görs utifall att det inte blir något avtal", berättar en talesman för premiärminister Theresa May enligt nyhetsbyrån Reuters.

Trots växande intern kritik håller May fast vid sommarens plan om hur utträdet ur EU ska gå till nästa vår.

- Premiärministern jobbar hårt på att säkra en uppgörelse och hoppas att alla parlamentsledamöter kommer att kunna stödja den, betonar hennes talesman.

ANNONS

Uttalandet kommer sedan en före detta statssekreterare varnat för att May riskerar en "katastrofal splittring" inom Konservativa partiet om hon håller fast vid den så kallade Chequers-planen – döpt efter premiärministerns lantställe utanför London.

Samtidigt uttrycker ändå EU:s chefsförhandlare Michel Barnier hopp om få klart det så kallade "skilsmässoavtalet" senast i början av november.

- Om vi är realistiska så tror jag vi kan nå en uppgörelse om den första delen i förhandlingarna inom sex till åtta veckor, säger Barnier under ett besök i Slovenien på måndagen, enligt Sky News.

Strasbourg, TT:s korrespondent

Fakta: Vägen mot brexit

23 juni 2016: Invånarna i Storbritannien röstar i en folkomröstning för att lämna EU, med siffrorna 51,9 procent mot 48,1.

29 mars 2017: Premiärminister Theresa May överlämnar det formella utträdesbeskedet till EU.

19 juni 2017: De första förhandlingarna om ett utträdesavtal inleds i Bryssel.

8 december 2017: En första principöverenskommelse nås om grunderna i utträdet.

19-20 oktober 2018: EU:s stats- och regeringschefer håller toppmöte i Bryssel i hopp om att kunna godkänna en färdig uppgörelse. I korridorerna mumlas om att ett extra toppmöte kan komma att krävas i november.

29 mars 2019: Storbritannien tänker formellt lämna EU, oavsett om någon uppgörelse har gjorts eller inte. Om en uppgörelse finns inleds omedelbart en knappt tvåårig övergångsperiod.

31 december 2020: Övergångsperioden löper ut.

ANNONS