May ber partiet om ursäkt för uselt val

ANNONS
|

De ministrar May har valt till den nya regeringen har sammanträtt för första gången och May hade under dagen också ett möte med den så kallade 1922-kommittén.

Kommittén består av Konservativa partiets underhusledamöter och May var inför dem tvungen att förklara hur hon tappade bort en till synes säker valseger så att de nu plötsligt blir färre. I och med valet i torsdags minskar de i antal från 330 till 318 och mister därmed sin majoritet.

Bad om ursäkt

Enligt en ledamot som deltog på mötet bad May vid upprepade tillfällen om ursäkt för valutgången.

ANNONS

- Hon sade att "jag är den som satt oss i den här röran och jag är den som ska få oss ut ur den igen", säger ledamoten till Reuters.

- Hon sade att hon kommer att stanna så länge vi vill ha henne.

May har ännu inte riktigt säkrat sitt regeringsunderlag, eftersom en uppgörelse med nordirländska Demokratiska unionistpartiet (DUP) som stödparti ännu inte är helt klar. Många är också kritiska till samarbete med det ärkekonservativa DUP.

- Det är otänkbart att hon leder partiet till nästa val. Hennes auktoritet har otvivelaktigt minskat, säger en anonym konservativ ledamot till BBC.

- Hon har köpt lite tid, säger en annan.

ANNONS

Skrivs på getskinn

Samtidigt rapporterar BBC att det så kallade Drottningens tal, i vilket regeringens planer läggs fram, skjuts upp några dagar med anledning av det politiska läget. Talet skulle ha ägt rum på måndag.

Theresa May måste vara helt säker på DUP-stödet innan Drottningens tal. Att en majoritet i parlamentet inte skulle ställa sig bakom regeringens planer skulle in princip innebära en misstroendeförklaring mot den nya minoritetsregeringen.

En mer praktisk anledning till att Drottningens tal skjuts upp kan enligt BBC vara att talet måste skrivas på pergament av getskinn och det tar några dagar för bläcket att torka efter att May har nått en uppgörelse med DUP.

Många verkar resonera att May får en nådatid eftersom förhandlingarna med EU om Storbritanniens utträde börjar nästa vecka. Även Mays kritiker tycker att man inte kan byta ut ledningen i ett så akut läge.

TT

ANNONS