Massiva skogsbränder i Portugal

Uppåt 4 000 brandmän bekämpar över 100 stora skogsbränder i norra Portugal. Lena Wiik från Göteborg befinner sig med sin familj i området. "Det är tufft att andas" säger hon till GP.

ANNONS
|

Totalt109 aktiva bränder rasade runt om i landet under onsdagsmorgonen,enligt Portugals civila försvarsbyrå. 11 stycken av dessa betecknas som särskilt oroväckande,främst i nordvästra delen av Portugals fastland.Det rapporterade BBC.

Lena Wiik befinner sig med sin familj i byn Gemeses och hon beskriver en allt mer allvarlig situation.

– Det är aska i luften och rök i himlen. Det är svårt att andas, säger hon till GP.

Familjen är på besök hos några vänner i Gemeses och bränderna som har pågått i flera dagar börjar nu närma sig.

– Det är ganska obehagligt. Vi var precis och åt på en restaurang när vi såg att folk började blöta ner sina hus för att skydda dem, säger Lena Wiik.

ANNONS

Myndigheterna har börjat evakuera människor i andra byar i närheten och det verkar som att det kan bli aktuellt även i Gemeses. Vägar i trakten har spärrats av och på gatorna står oroliga ortsbor som diskuterar bränderna.

– Det märks att folk är nervösa, säger Lena Wiik.

Lena Wiik och hennes familj är själva inte särskilt oroliga. Om två dagar ska de åka vidare till staden Porto. Men även kring Porto brinner det rejält.

– Vi har sett massor av bilder på Facebook och det är tyvärr flera hus som har brunnit.

Familjen ska resa hem till Göteborg på fredag.

Svårt släckningsarbete

Enligt medieuppgifter har två brandmän skadats under släckningsarbetet,en efter att ha andats in rök och en annanefter att ha fallit under släckningsarbetet.

Det råder svår torka i regionen och temperaturen ligger nästan konstant på mellan 30 och 40 grader. Skogarna som brinner beskrivs som extremt torra och består till stor del av barr–och eucalyptusträd.

Det är okänt vad som har startat bränderna men i ett fall har en tysk turist medgett att han av misstag startat en brand när han tände eld på lite toapapper.

Portugal drabbas nästan varje sommar av skogsbränder. 2013 gick mer än 150 000 hektar skog upp i rök.

ANNONS

Vet du mer? Är du på plats? Kontakta GP:Via mejl:webbred@gp.se, telefon:031-17 20 10,MMS/SMS: 720 10

ANNONS