Marijuana legalt i tre nya stater

USA har inte bara röstat om ny president. Tre delstater röstade också igenom att legalisera marijuana för fritidsbruk.

ANNONS
|

I Kalifornien, Massachusetts och Nevada är det nu fritt fram att nyttja drogen, som sedan tidigare är laglig i fyra andra delstater i USA.

– De nya makthavarna kommer inte att fortsätta det oproduktiva kriget mot droger, säger Earl Blumenauer, demokrat i Oregon och förespråkare för legalisering, till New York Times.

Kalifornien väntas efter det amerikanska valet bli världens största legala cannabis-marknad. På USA:s valdag röstade 55 procent av väljarna i delstaten ja till att göra marijuana-konsumtion helt laglig och tillåten. Enligt New York Timesröstade även Nevada och Massachusetts ja till legalisering. Och Florida, landets tredje största delstat räknat i befolkning, röstade ja till så kallat medicinskt bruk.

ANNONS

LÄS MER: Snoop Dogg hyllar laglig marijuana

På recept

Kalifornien, den folkrikaste delstaten, tillåter sedan tidigare marijuana för medicinskt bruk. Det innebär att marknaden sedan tidigare är stor – exempelvis längs Venice Beachs berömda strandpromenad finns gott om "inkastare" som lockar med cannabis på recept, för den som lider av huvudvärk eller ont någon annanstans.

Men nu ska alltså "fritidsbruk" i största allmänhet bli tillåtet, vilket väntas stärka legaliseringsrörelsen i hela världen. Kalifornien väntas etablera någon form av kontrollmekanism, kanske i stil med det svenska regelverket för alkohol.

Var femte vuxen amerikan

Efter årets omröstning ökar, enligt New York Times, andelen av vuxna amerikaner som bor i en delstat där marijuana är lagligt från 5 till 20 procent. Var femte vuxen amerikan behöver alltså inte oroa sig för förbud, trots att cannabis fortfarande är förbjudet för fritidsbruk i 43 av landets delstater.

ANNONS