Marie Antoinettes utsmugglade juveler till salu

När Ludvig den XVI och Marie Antoinette skulle fly den franska revolutionen smugglades värdefulla juveler ut ur landet. Kungaparet misslyckades och de miste sina huvuden. Men juvelerna klarade sig och nu är de till salu i vad som kallas århundrades juvelauktion.

ANNONS

Drottningens smycken har inte setts till i offentligheten på 200 år. Men nu är det dags för den pärl- och diamanttunga samlingen att auktioneras ut. Smyckesamlingen består av tio delar, där det stora numret är drottning Marie Antoinettes pärla, ett hänge med en äkta pärla och diamanter, värderad till motsvarande cirka 10-20 miljoner kronor. I samlingen finns även en monogramprydd ring som innehåller en av drottningens hårlockar.

– Monogrammet MA är skrivet med rosa diamanter. Värdet på diamanterna är lågt men det finns ett desto större känslomässigt och historiskt värde bakom, säger Sotheby´s juvelspecialist Benoit Repellin till AP.

Smugglades till Wien

När den franska revolutionen hotade kungaparet var det drottningen Marie Antoinette själv som såg till att smuggla ut några av sina smycken ur landet 1791. I en liten trälåda fraktades samlingen till Wien, via Bryssel, av den lojale och adlige österrikiske diplomaten Florimond Claude. Där förvarades smyckena av drottningens brorson, den österrikiske kejsaren, innan de blev upphämtade av Marie-Thérese, Marie Antoinettes äldsta dotter och den enda överlevande ur kungafamiljen, tre år senare. Hon fick inga egna barn utan lät sin brorsdotter ärva dem. Till slut hamnade smyckena i Robert I av Parmas ägo.

ANNONS

"Århundradets största"

Smyckena ingår i dag i en större samling som ägs av det italienska huset Bourbon-Parma, som har historiska kopplingar till kungligheter på flera håll i Europa. Samlingen har inför försäljningen varit på internationell turné, i bland annat London, Hong Kong och New York och ska auktioneras ut av Sotheby's i Genève den 14 november. Förväntningarna är stora och från marknadsföringshåll haussas nu försäljningen, som kallas för århundradets största.

– Det är en av de viktigaste kungliga samlingarna någonsin att nå marknaden och varenda juvel är genomsyrad av historia, säger Daniela Mascetti, senior juvelspecialist på Sotheby's i ett uttalande.

Fakta: Drottning Marie Antoinette

Namn: Maria Antonia Josepha Johanna von Habsburg-Lothringen av Österrike.

Född: 2 november 1755 i Wien av regerande kejsarinnan Maria Teresia av Österrike. Pappa var Frans av Lothringen, tysk-romersk kejsare. Hon var parets 15:e barn.

Död: 16 oktober 1793, avrättad med giljotin under franska revolutionen.

Familj: Gift med kung Ludvig XVI av Frankrike för att spika ihop en allians mellan Frankrike och Österrike, av tradition fiender. De fick fyra barn.

Känt citat: "Har folket inget bröd? Låt dem då äta kakor". Så ska Marie Antoinette hånfullt ha uttryckt sig om de fattiga. Sannolikt var det dock inte hon som yttrade det klassiska citatet.

Baktalades: Drottningen var impopulär inom det hierarkiskt styrda hovet och baktalades ofta när hon hittade favoriter av "fel" rang. Det skrevs många nidvisor om henne och hennes sexuella eskapader och intresset för mode och smycken väckte anstöt, strömningar som eldades på av främlings- och kvinnofientliga krafter. Hon blev en symbol för världsfrånvänd lyx och dekadens och kallades "Österrikiskan" och "Madame underskott".

ANNONS