Nio misstänkta gripna efter Manchesterdåd

Brittiska myndigheterna fruktar att självmordsbombaren Salman Abedi ska ha tillverkat en bomb till för andra jihadisters bruk. Men en "stor del" av nätverket bakom Manchesterdådet har gripits, enligt polisen. Nio personer är frihetsberövade.

ANNONS
|

En 44-årig man greps på fredagskvällen i Rusholme i Manchester, skriver polisen på Twitter. På morgonen greps en annan man vid en räd i stadsdelen Moss Side.

Totalt har elva personer gripits, varav två är släppta. De som sitter kvar är i åldrarna 18–44 år.

Enligt chefen för den brittiska kontraterrorismpolisen Mark Rowley har polisen gripit en " stor del" av nätverket bakom terrordådet. Han bedömer att "enorma" framsteg skett i utredningen och säger, enligt Sky News, att ytterligare gripanden är sannolika.

Ringde släkting

Bakgrunden till attentatet var att Abedi ansåg att araber i Storbritannien behandlas orättvist, enligt nyhetsbyrån AP:s webbsajt.

ANNONS

Abedi ska ha ringt ett sista samtal till en familjemedlem där han bad om ursäkt för dådet. Den utlösande faktorn var, enligt släktingen, att en muslimsk vän till Abedi dödades i fjol, vilket gåtts obemärkt förbi av de "otrogna" britterna.

I gryningen slog polisen även till mot en adress i staden St Helens i Merseyside-området, rapporterar BBC. Räderna gav "mycket viktiga" ledtrådar, säger polischef Ian Hopkins till AP.

Stora mängder av explosiva kemikalier och andra bombkomponenter som polisen hittat i Abedis bostad tyder på att han ska ha haft en "fungerande bombfabrik" där, enligt The Telegraph.

- Det som oroar är att det fanns tillräckliga mängder där för att bygga två eller tre bomber, säger en säkerhetskälla till tidningen.

Högsta hotnivån

Hotnivån i Storbritannien kvarstår på högsta nivå, meddelar inrikesminister Amber Rudd.

Ryska myndigheter avråder medborgare från icke nödvändiga resor till Storbritannien, uppger ambassaden i landet. Avrådan gäller speciellt större städer, och bygger på att Storbritannien höjt hotnivån till "kritisk", skriver NTB.

22 människor dödades då Abedi utlöste sin bomb vid inomhusarenan i Manchester efter en konsert med den amerikanska stjärnan Ariana Grande i måndags kväll.

ANNONS
TT

Fakta: Terrordådet i Manchester

Larmet om dådet kom klockan 22.33 i måndags kväll lokal tid, när en konsert med den amerikanska stjärnan Ariana Grande precis hade avslutats på inomhusarenan i Manchester, som rymmer 21000 besökare.

Explosionen utlöstes uppenbarligen av en självmordsbombare, och inträffade vid eller i anslutning till en av arenans entréer när konsertbesökarna var på väg ut.

Inklusive den utpekade gärningsmannen dödades 22 människor, bland dem flera barn. Över 100 skadades, varav ett 60-tal vårdas på sjukhus, många med livshotande skador.

ANNONS