Paul Manafort. Arkivbild.
Paul Manafort. Arkivbild.

Manafort i blåsväder för artikel om Ukraina

Donald Trumps tidigare kampanjordförande Paul Manafort har avslöjats när han försökte spökskriva en debattartikel för att påverka opinionen kring hans arbete i Ukraina. Nu backar specialåklagare Robert Muellers kansli från förhandlingar om Manaforts husarrest.

ANNONS
|

Utredare som arbetar för Mueller säger att president Donald Trumps tidigare chefsstrateg och kampanjordförande Manafort spökskrivit en debattartikel tillsammans med en gammal kollega som bedöms ha kopplingar till en rysk underrättelsetjänst. Kollegan namnges inte men utredarna noterar att personen i fråga är stationerad i Ryssland.

Rättegångsdokument visar att syftet med artikeln var att påverka opinionen kring Manaforts arbete i Ukraina, och den skrevs fortfarande så sent som i förra veckan. När utredarna upptäckte detta varnades Manafort för att en publicering skulle bryta mot en domstolsorder om att han inte får diskutera sitt fall öppet.

ANNONS

På grund av debattartikeln backar nu åklagaren från en begäran om att ändra villkoren för den husarrest Manafort för närvarande sitter i.

Manafort står åtalad på tolv punkter – bland annat för att ha konspirerat mot USA. Han fick sparken som kampanjledare i augusti i fjol när det framkom att han tagit emot olagliga betalningar på 12 miljoner dollar (cirka 100 miljoner kronor) från den proryske tidigare presidenten i Ukraina, Viktor Janukovytj.

TT-AP-Reuters

ANNONS