En lastbil på väg till Goma i östra Kongo. Arkivbild.
En lastbil på väg till Goma i östra Kongo. Arkivbild.

"Mamma, de dödar mig!"

Valerie visar upp en liten vit t-tröja, fläckad med blod. Den tillhör hennes son som en dag fördes bort på väg till skolan. Han är ett av flera barn i Kongo-Kinshasa som kidnappats i syfte att pressa föräldrarna på pengar.

ANNONS
|

Åttaårige Nathanael fördes bort i staden Goma i regionen Norra Kivu, där kidnappningar av barn har blivit ett ökande problem.

Dagen efter att sonen förts bort ringde någon Valerie och sade: "Ge oss 5000 dollar, annars kommer du att hitta din sons kropp utanför dörren".

Summan motsvarar över 40000 svenska kronor, pengar som den ensamstående mamman inte kunde betala. Hon skickade 20 dollar till kidnapparna. Då fick hon höra sin son i telefon. Han skrek: "Mamma, de dödar mig!".

Fattigdom är orsaken

Efter några dagar släpptes Nathanael, med en söndertrasad örsnibb och knivskador på armarna. Han sade till sin mamma att ett annat barn hade dödats framför hans ögon.

ANNONS

Goma är en stad med omkring en miljon invånare i ett område som härjats av strider mellan rebellgrupper. Advokaten Jean-Paul Lumbulumbu säger att han representerar totalt 20 familjer i staden som har fallit offer för kidnappare. Det har även förekommit att barn har dödats, enligt advokaten.

En poliskälla säger att kidnappningarna började för ett år sedan.

- Jag skulle bedöma det som att det är den ekonomiska situationen som driver människor till att göra något sådant. Det är fattigdomen.

Har mardrömmar

Kidnappningar i regionen har tidigare riktats mot vuxna, och har utförts av någon av rebellgrupperna i området. Men nu har förövarna riktat in sig på barnen.

- De torterar barnen så att föräldrarna ska ge dem något, säger poliskällan.

Polisen arbetar med att försöka hitta kidnapparna genom att spåra deras telefoner i samarbete med telebolagen.

Nathanael har återvänt till skolan igen, säger hans mamma Valerie.

ANNONS

- Men på nätterna drömmer han mardrömmar, och ropar "Achab!", namnet på det barn som dödades framför honom.

Valeri och Nathanael är fingerade namn.

TT-AFP

ANNONS