EU:s handelskommissionär, Cecilia Malmström. Bild: Olof Ohlsson. 
EU:s handelskommissionär, Cecilia Malmström. Bild: Olof Ohlsson. 

Malmström vill se EU ta täten

USA har lämnat den globala scenen när det gäller frihandel efter att Donald Trump blev president. Därför måste EU nu vara världens ledare i de frågorna, menar EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström.

ANNONS
|

Cecilia Malmström är hemma i Göteborg men kommer att flyga tillbaka till Bryssel redan på fredag förmiddag. Då väntar samtal om handel med karibiska länder. Samtidigt är flera andra stora avtal om handel på väg att slutas.

– Jag bedömer att vi kommer bli klara med Japan helt hållet innan jul. Förhoppningsvis även Mexico och Mercosur (Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay red. anm.).

Trump har ändrat USA:s riktning

Efter valet i USA när Donald Trump blev president har landet en ny inriktning i frihandelsfrågorna. EU höll på och förhandlade med USA men i dag ligger det så kallade TTIP-avtalet i frysboxen. Där lär det bli kvar.

ANNONS

– Jag hoppas att vi kan ta fram och titta på det igen. Men i dag verkar förutsättningarna klart begränsade.

Tror du att ett avtal kan komma på plats så länge Donald Trump är president?

– Det är svårt att säga. Men man får komma ihåg att han är ny på sin post. På USA:s handelsdepartement fattas det fortfarande massa folk. I vanliga fall har en handelsminister två eller tre vice. Det finns ingen i dag. Samma sak när det gäller utrikesministern. Det finns ju inget folk att prata med.

Läs mer: Okunskap om EU är ett demokratiskt problem

Under det panelsamtal som Cecilia Malmström deltog i under torsdagen på Världskulturmuseet reste sig runt fem personer och vecklade ut en banderoll tills det att vakter kom fram och fick dem att sätta sig ner. Budskapet var bland annat "Stoppa CETA".

CETA står för Comprehensive Economic and Trade Agreement och är ett kontroversiellt frihandelsavtal mellan EU och Kanada. Avtalet har kritiserats bland annat för att ge företagen för mycket makt. Efter sju års förhandling är det 1 600 sidor tjocka avtalet nu på plats.

EU ska jobba mer öppet

Samtidigt är avtalet med Kanada nu det som EU-kommissionen och Cecilia Malmström kommer att luta sig emot när det gäller förhandlingar med andra utvecklade länder.

ANNONS

– Avtalet med Kanada är det mest ambitiösa avtal som vi någonsin slutit. Det är ju standarden nu när vi förhandlar med utvecklade länder. Avtalet med Japan, där det fortfarande återstår några tekniska delar, kommer på många sätt att likna Kanadas.

Läs mer: Sjöstedt kritiserar EU-toppmötet

För att undvika lika segdragna processer i andra avtal ska EU-kommissionen arbeta mer öppet.

– Vi försöker bjuda in till diskussion med det civila samhället. Från nästa år kommer vi att upprätta en permanent struktur med rådgivare från bland annat fack, företagarorganisationer och miljörörelsen som kommer kunna följa förhandlingarna nära.

EU är mitt inne i förhandlingarna kring britternas utträde ur unionen. En av de mest centrala frågorna, där det varit svårt att hitta enighet, handlar just om handel.

Tuffa Brexit-förhandlingar

Storbritanniens premiärminister Theresa May har tidigare sagt att frågan ska vara löst när britterna lämnar unionen den sista mars 2019.

– Så småningom kommer det att hamna på mitt bord men vi är inte där än. Men det kan kanske bli någon gång nästa år. Jag tycker det är otroligt sorgligt att de lämnar men nu är det deras beslut så då får vi försöka göra det bästa av det.

Kan ett avtal bli ungefär som det med Kanada?

ANNONS

– Ja, fast kanske något mer långtgående på vissa områden.

Läs mer: Damberg slår tillbaka mot Sjöstedt: "Obegriplig kritik"

Det kanadensiska avtalet tog sju år att få fram. Riktigt så lång tid behöver det inte ta när det gäller Storbritannien, enligt Cecilia Malmström. Men att det skulle vara klart våren 2019 är inte möjligt, menar hon.

– Det finns inte en chans i världen. Det måste bli något slags övergångsår. Men återigen, frågan ligger just nu högre upp. Och fram till sista mars 2019 är de medlemmar så vi kan inte riktigt börja förhandla. Det är en väldligt konstig situation.

ANNONS