Makedoniens premiärminister Zoran Zaev. Arkivbild.
Makedoniens premiärminister Zoran Zaev. Arkivbild.

Makedoniens parlament möjliggör namnbyte

Det makedonska parlamentet har röstat igenom en ändring av konstitutionen som gör att landet kan byta namn. Nu återstår en omröstning i Grekland innan namnbytet kan bli verklighet.

ANNONS
|

Parlamentet har debatterat namnbytet i en knapp vecka, och när det blev dags för omröstning sade 80 av de 120 ledamöterna ja. Det var precis vad som krävdes för att konstitutionen skulle kunna ändras så att landet kan byta namn till Nordmakedonien.

Makedonierna röstade för knappt tre veckor sedan med stor majoritet för ett namnbyte. Valdeltagandet var dock lågt, och för att bytet skulle gå igenom behövde en kvalificerad majoritet på två tredjedelar av parlamentsledamöterna ställa sig bakom premiärminister Zoran Zaevs linje, som regeringen hoppas ska förbättra relationen till Grekland. Namnbytet skulle efter många om och men kunna lösa en segdragen tvist med grannlandet, som säger sig ha rätt till namnet Makedonien.

ANNONS

För att ett namnbyte ska bli verklighet måste dock även det grekiska parlamentet rösta ja, och där är frågan fortfarande infekterad. Ett av regeringspartierna, högerpopulistiska Oberoende greker, har hotat att bryta sig loss om frågan går till parlamentarisk omröstning och utrikesminister Nikos Kotzias har avgått efter en dispyt kring namnavtalet.

Regeringen i Aten har länge blockerat makedonska försök att gå med i Nato och EU med hänvisning till bråket.

TT-Reuters

Fakta: Makedonien

Makedonien ligger i södra delen av det forna Jugoslavien och gränsar mot Serbien och Kosovo i norr, Albanien i väster, Bulgarien i öst och Grekland i söder. Landet är till ytan något mindre än Småland och har drygt två miljoner invånare, varav drygt en halv miljon i huvudstaden Skopje.

Landet utropade sin självständighet 1991 och klarade sig i princip undan 1990-talets jugoslaviska krig. Under större delen av 2001 pågick dock strider i nordväst mellan etniskt albanska separatister och regeringsstyrkor. Ett fullständigt inbördeskrig kunde undvikas först efter en internationellt framförhandlad uppgörelse.

Formellt är landet medlem i FN under namnet Fyrom – en engelsk förkortning för Tidigare jugoslaviska republiken Makedonien – eftersom grannlandet Grekland vägrat acceptera namnet Makedonien, som även är en geografisk och historisk region i norra Grekland. Det har även inneburit att Makedonien tills vidare blockerats från medlemskap i både EU och Nato.

ANNONS