Burundis president Pierre Nkurunziza. Arkivbild.
Burundis president Pierre Nkurunziza. Arkivbild.

Majoritet i Burundi stöder ny författning

Burundis president Pierre Nkurunziza kommer att kunna väljas för ytterligare mandatperioder och hans ämbete kommer att få utökade maktbefogenheter.

ANNONS
|

Det står klart sedan landets valkommission redovisat valresultatet efter folkomröstningen i torsdags om en ny författning.

Totalt stöder 67 procent av de röstberättigade burundierna en grundlagsändring, enligt valkommissionen som också hävdar att valdeltagandet var 96 procent.

Enligt den nuvarande författningen får en president sitta i max tio år. I folkomröstningen fick väljarna rösta ja eller nej till ett tillägg som tillåter Nkurunziza att ställa upp för ytterligare två sjuårsperioder, från och med 2020. Dessutom flyttas makt från regeringen till presidenten.

Inför omröstningen rapporterades om våldsamheter i landet. Bland andra människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) har uppgett att samtidigt som befolkningen gick till valurnorna rapporterades att säkerhetsstyrkor tillsammans med regeringspartiets milisliknande ungdomsförbund Imbonerakure gjorde situationen osäker runt om i landet. Enligt HRW har det rört sig om flera mord, misshandel, trakasserier, våldtäkter och bortföranden.

ANNONS

Pierre Nkurunziza har varit president i Burundi sedan 2005.

TT-AFP-Reuters

ANNONS