Magnus Ranstorp: "Frankrikes 11 september"

ANNONS
|

Medan polis stormar konserthuset i Paris för att frita grisslan säger Magnus Ranstorp strax efter klockan ett natten till lördagen:

- Frankrike har under längre tid varit väldigt utsatt för terrorhot och terrorplaner. De senaste två åren har man haft 17 planerade terrorattentat. Tre av dessa har genomförts, men många har också avvärjts. Säkerhetsläget har varit exceptionellt.

Frankrike har också många medborgare som är nere och strider för islamiska staten, IS, i Syrien.

- Det är mellan 1500 och 2000 individer. Man kan säga att en tredjedel av alla västerlänningar som finns hos IS är fransmän.

Fransmännen har haft hög beredskap och också förberett sig för attentat en längre tid.

ANNONS

- Kanske inte av det här omfånget, men de har en beredskapsplan som på svenska heter Röd Alfa. Fransmännen är skickliga på fritagningsoperationer och underrättelsemässigt, men det är en väldigt komplex säkerhetsbild.

Ingen hade vid ett-tiden natt till lördag tagit på sig terrordådet, även om de bär IS kännetecken.

- Sympatisörer till IS jublar på Twitter, så det finns definitivt stöd för det som skett i IS-kretsar. Det skulle vara svårt att tänka sig att terrordåd av det här omfånget är något annat än IS- eller al Qaida-relaterat.

Det behöver inte nödvändigtvis vara människor som åkt ner och inspirerats på plats i Mellanöstern:

- Över hälften av de attentat som har skett eller avvärjts i Europa har varit av sympatisörer. Om jag ska gissa tror jag dock att det krävs lite mer avancerad träning för det som nu utförts. Då har man kanske varit nere i Syrien. Det finns fall där individer kommit tillbaka från Syrien och genomfört attentat.

IS har hittills inte riktat sig mot mål i väst, utan koncentrerat sina krafter i första hand i Syrien och Irak, men även Libyen och andra platser. Nu kan terrorn spridas geografiskt.

- Det är något som man måste ta på största allvar, säger Magnus Ranstorp.

ANNONS
ANNONS