Venezuelas president Nicolás Maduro tillsammans med hustrun Cilia Flores under ett kampanjmöte i maj. Arkivbild.
Venezuelas president Nicolás Maduro tillsammans med hustrun Cilia Flores under ett kampanjmöte i maj. Arkivbild.

Maduro uppmanas ställa in valet

Venezuelas president Nicolás Maduro uppmanas att ställa in helgens presidentval. Skarp kritik kommer från den så kallade Limagruppen, som i stort består av latinamerikanska länder.

ANNONS
|

Limagruppen vill ha en fredlig lösning på krisen i landet, och ser valet som odemokratiskt.

- Gruppen uppmanar för sista gången den venezuelanska regeringen att stoppa valet, sade Mexikos utrikesminister Luis Videgaray på en pressträff efter ett möte i Mexico City.

De allmänna valen har utlysts "utan deltagande av alla politiska aktörer i Venezuela, utan oberoende internationella observatörer och utan nödvändiga garantier för att göra dem fria, transparenta och demokratiska", enligt ett uttalande som han läste upp och som antagits av tolv nord- och sydamerikanska länder.

ANNONS

Presidentvalet bojkottas av delar av Venezuelas opposition, och stora delar av det internationella samfundet har fördömt det som ogiltigt.

Perus utrikesminister Nestor Popolizio sade på en pressträff att det nu är över 200000 venezuelanska medborgare i Peru, medan hans argentinske kollega Jorge Faurie sade att det är över 90000 i Argentina, enligt Reuters.

Flest människor har flytt till Brasilien och Colombia de senaste månaderna.

Venezuela är i djup ekonomisk kris trots sina stora oljetillgångar. Det råder svår brist på mat och medicin.

TT-AFP

ANNONS