Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild.
Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild.

Maduro ber FN om hjälp

ANNONS
|

- Jag har bett FN att se över hela den medicinska situationen. FN har de mest avancerade planerna för att återställa läkemedelsindustrins produktionskapacitet, sade han i ett tv-sänt tal.

Venezuela befinner sig i en djup ekonomisk kris och bristen på bland annat livsmedel och medicin blir allt större.

Apoteken är så gott som tömda på läkemedel och sjukhusen har bara tre procent av de läkemedel och den utrustning de behöver, enligt Venezuelas läkarförbund.

ANNONS

Från sjukhusen kommer rapporter om patienter som förlorat lemmar i brist på antibiotika och människor som dött i brist på cancerläkemedel.

Enligt Maduro bad han om hjälp under ett möte med Jessica Faieta, chef för FN:s utvecklingsprogram i Latinamerika.

Han sade att bristen på läkemedel är ett av de "sår" som förblir öppna i vad han kallar det "ekonomiska kriget" som enligt honom förs av personer som försöker destabilisera hans regering.

TT-AFP

Fakta: Krisen i Venezuela

Venezuela gick in i lågkonjunktur i början av 2014, vilken har förvärrats av det sjunkande oljepriset.

Befolkningen har varit tvungen att åka till angränsande länder för att handla mat och medicin. I Venezuela ransonerar stormarknader mat och hushållsartiklar, men trots subventionerade priser är det många som inte har råd att köpa varorna.

Internationella valutafonden (IMF) bedömer att inflationen kommer att nå 1660 procent i år.

Krisen har lett till ökat tryck på den socialistiske presidenten Nicolás Maduro. Oppositionen skyller den svåra situationen på korruption och Maduros ekonomiska åtgärder för att tackla krisen.

Källa: AFP

ANNONS