Förhandlingen mot mordmisstänkte Peter Madsen fortsätter i Köpenhamns byret. Arkivbild.
Förhandlingen mot mordmisstänkte Peter Madsen fortsätter i Köpenhamns byret. Arkivbild.

Madsens praktikanter viktiga för åklagaren

Två tidigare praktikanter känner till ubåten, rymdlaboratoriets verkstad och har vistats där – med deras vittnesmål under rättegången mot åtalade Peter Madsen vill specialåklagaren underbygga åtalet om att mordet på journalisten Kim Wall var planerat.

ANNONS
|

Madsen har för dagen tagit på sig en mörk kavaj över t-shirten. Han har sina mörka glasögonbågar på sig, och tittar intresserat mot vittnet, till skillnad från andra gånger när hans huvud oftare riktats mot bordet.

Under fredagen hörs en av Madsens praktikanter. Redan under torsdagen hördes en annan praktikant i rymdlaboratoriet. Båda berättar att Peter Madsen var annorlunda den 10 augusti, dagen för ubåtsfärden med Kim Wall.

- Jag har aldrig tidigare sett honom sådan, sade den första praktikanten vid vittnesbordet i torsdags.

ANNONS

Annan praktikant

Han fick då flera frågor om olika föremål, bland annat ifall en såg av den typ som hittats på havets botten hade funnits i verkstaden. Svaret var ja. På en direkt fråga från specialåklagare Jakob Buch-Jepsen svarade han att det inte ur hans synvinkel fanns någon användning för en fogsvans i ubåten.

Åklagarens syfte att styrka planerat mord förstärktes när en annan tidigare praktikant vittnade på fredagen. Han ger till stora delar en liknande bild.

- Frustration, svarar vittnet när han ombeds beskriva Madsens beteende.

Vittnet nämner att flera personer i verkstaden kände just frustration när en raketuppskjutning just ställts in.

Om föremålen

Han besvarar också frågor om olika föremål och huruvida dessa normalt finns i ubåten. Han har aldrig sett någon såg i ubåten. Inte heller de rör som hittats fastspända vid kvarlevor. Vittnet berättar att han inte minns att det någonsin funnits en vattenslang. En sådan har polisen hittat i ubåten, och åklagaren har frågat Madsen om den användes för att rengöra efter styckningen – något Madsen tidigare har förnekat, han säger att slangen funnits där sedan tidigare.

ANNONS

Vittnet berättar också att Madsen köpte spännremmar veckan före ubåtsfärden den 10 augusti, men förklarar samtidigt att de som användes i verkstaden var slitna. Att spännremmar har olika funktioner i ubåten får rätten också veta. Åklagaren frågar om spännremmarna eftersom Madsen, enligt åtalet, misstänks ha bundit fast Kim Wall.

"Trevlig"

När advokaten Betina Hald Engmark ställer frågor kretsar hon bland annat kring hur Peter Madsen har varit att jobba tillsammans med.

- Trevlig och vänlig, svarar praktikanten och berättar att det varit lärorikt.

Dörrarna stängs för dagens sista vittne, men före dess vittnar en kvinna som skyddas av namnförbud. Kvinnan berättar att hon och Madsen har talat om dödsfascination, men hon beskriver Madsens dödsfascination som annorlunda. Hon säger att Madsens sexuella fantasier spårade ur på slutet, och bekräftar för åklagaren att hon sagt det i polisförhör. Han blev mer manisk, förklarar vittnet.

Försvararen försöker så tvivel i vittnets trovärdighet.

Mordmisstänkte Madsen släpper sällan sin intensiva blick från detta vittnt – som bara sitter några meter bort tillsammans med en stödperson vid sin sida.

ANNONS
TT:s utsände, Köpenhamn

Fakta: Ubåtsfallet i korthet

Kim Wall var journalist och skulle skriva ett reportage om den danska rymdkapplöpningen. Den 10 augusti förra året följde hon med ubåtsbyggaren och raketutvecklaren Peter Madsen i hans ubåt UC3 Nautilus.

Nu är Madsen åtalad för mord, sexbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden.

Dödsorsaken är inte fastställd och Peter Madsen hävdar att Kim Wall dött genom en olycka ombord på ubåten. Han nekar till mord, men erkänner att han styckat Wall och sänkt kroppsdelarna i havet.

Rättegången omfattar totalt tolv dagar med avslutning den 25 april.

ANNONS