Madrid hotar återigen med lagen

Resultatet blev ett tydligt ja till självständighet i den omstridda och emellanåt våldsamma folkomröstningen i Katalonien. Men med ett valdeltagande på drygt 40 procent saknas i praktiken majoritet för självständighet. Madrid avser att göra "allt inom lagens gränser" för att stoppa katalansk självständighet.

ANNONS
|

Spaniens justitieminister Rafael Catala säger att Madrid tänker använda sig av skrivningar i grundlagen för att förhindra katalansk självständighet – om en sådan utropas.

– Om någon planerar att utropa självständighet från en del av det spanska territoriet – vilket man inte kan eftersom man inte har makt att göra det – så skulle vi göra allt inom lagens gränser för att hindra det, säger Catala till landets statliga tv-kanal.

Samtidigt står det klart att det främst är regionens lokalpolitiker som driver på för självständighet. Preliminära siffror visar att nio av tio av de drygt 42 procent som deltog i omröstningen röstade för ett fritt Katalonien. Det innebär cirka 38 procent av befolkningen, vilket inte är en majoritet.

ANNONS

– Självständighetsförespråkarna är i majoritet i regionparlamentet men bland människor har man inte stödet, inte rösterna, säger Jakob Lewander, statsvetare vid Svenska institutet för europapolitiska studier, till TT.

Däremot finns i Katalonien ett majoritetsstöd för förändring i stort, möjligen i form av utökat självstyre, efter år av slitningar mellan Barcelona och centralregeringen i Madrid, påpekar han.

Regionpresident Carles Puigdemont sade ändå att Katalonien "vunnit rätten att bli en självständig stat", i ett tal efter att vallokalerna stängt.

Han tillade att han kommer att hålla sitt löfte om att utropa självständighet från Spanien om "ja-sidan" vinner.

Under söndagen kallades hundratals poliser in från andra regioner för att beslagta valsedlar och sätta stopp för folkomröstningen. Minst 893 personer har uppsökt vård efter polisens våldsamma räder, enligt regionregeringen. Det verkar dock mest handla om blessyrer; 92 vårdsökande har konstaterats vara skadade. Fyra är svårt skadade men i stabilt tillstånd, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Enligt landets inrikesdepartement skadades också 33 poliser i räderna.

– I dag skrev den spanska staten ännu ett skamligt kapitel i sin historia med Katalonien, sade Puigdemont när han fördömde våldsamheterna.

Puigdemont sade att han ska vädja till EU om att undersöka påstådda brott mot de mänskliga rättigheterna som begåtts under folkomröstningen.

ANNONS

Polisen agerade på en domares order om att stoppa folkomröstningen, som den spanska regeringen har förklarat olaglig och konstitutionsvidrig. Premiärminister Mariano Rajoy höll ett tv-sänt tal när vallokalerna stängt, där han berömde den nationella polisen och paramilitära Guardia Civil för att ha "fullgjort sina uppdrag enligt det mandat de hade".

– I dag genomfördes ingen folkomröstning i Katalonien, sade Rajoy, och tillade att en stor del av katalanerna inte ville delta.

Han sade att omröstningen bara leder till ökad splittring, konfrontation på gatorna och revolt, men öppnade något för att förhandla om en ökad självständighet för regionen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Enligt regionregeringens talesperson Jordi Turull röstade 90 procent ja till självständighet, 8 procent nej och resten av valsedlarna var blanka eller ogiltiga. Han säger att valsedlarna som räknats inte inkluderar de som beslagtagits av polisen under de våldsamma räderna. Trots polisens insatser gick det enligt den katalanska regeringen till slut att rösta i de flesta vallokalerna.

I ett uttalande uppmanar Spaniens största fackföreningar, den politiskt fristående organisationen ANC, och 41 andra organisationer till strejk efter den "grova kränkningen av rättigheter och friheter".

"Vi uppmanar hela samhället, arbetsgivarorganisationer, företagsägare, fackföreningar, arbetstagare, egenföretagare, institutioner och alla medborgare i Katalonien att 'stoppa landet' tisdagen den 3 oktober", skriver de.

ANNONS

Katalonien är en viktig region för den spanska ekonomin och svarar för omkring 19 procent av landets BNP. En omfattande strejk i regionen skulle vara skadlig för landet.

Fakta: Den katalanska folkomröstningen

I folkomröstningen har väljarna fått svara frågan "Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?".

Den regionala styrande koalitionen avser att utropa självständighet inom två dygn om resultatet blir ett ja.

Förutom lagen om folkomröstning har det regionala parlamentet antagit en lag om hur en övergång till en katalansk republik ska gå till, om det blir ja i folkomröstningen.

Några av motiven för självständighet är värnandet av katalansk kultur, särskilt språket. Dessutom anses det spanska systemet för att ta in skatter från regionerna vara orättvist och missgynna det ekonomiskt tunga Katalonien, som står för en femtedel av Spaniens ekonomi.

Folkomröstningen har förbjudits av Spaniens författningsdomstol och centralmakten i Madrid har vidtagit flera åtgärder för att förhindra den.

Fakta: Katalonien

Autonom region i nordöstra Spanien.

Invånare: 7,5 miljoner (Spaniens näst folkrikaste region).

Huvudstad: Barcelona.

Består av fyra provinser: Barcelona, Girona, Tarragona och Lleida.

Officiella språk: Katalanska, spanska och araneiska (en dialekt av occitanskan).

Ekonomi: Katalonien står för ungefär en femtedel av Spaniens BNP. Regionens BNP per capita är den fjärde högsta bland Spaniens 17 autonoma regioner och motsvarar ungefär 60 procent av Sveriges BNP per capita.

Katalonien har den sjunde lägsta arbetslösheten av regionerna, 13,20 procent. För personer i åldern 16–25 år är den 30,46 procent. Hushållens disponibla inkomst är på en delad tredjeplats av regionerna.

Källa: Spaniens statistikmyndighet INE

ANNONS