I går kväll höll Frankrikes president Emmanuel Macron tal till nationen.
I går kväll höll Frankrikes president Emmanuel Macron tal till nationen. Bild: Claude Paris

Macrons julklapp nobbas av gula västarna

Emmanuel Macron gjorde en mea culpa, öppnade julklappssäcken och lovade ekonomiska förbättringar. Men de så kallade gula västarna imponeras inte av talet och har redan utannonserat nya protester till helgen.

ANNONS
|

I en månad har gilets jaunes (gula västarna) på olika sätt uttryckt sitt missnöje mot Emmanuel Macrons politik. Folk har protesterat stillsamt vid rondeller, men det har också varit våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis i flera städer, som Paris.

Macron har fram tills nu hållit en låg profil, vilket har mött hård kritik. Förmodligen är det en genomtänkt strategi där han köpt sig tid och hoppats på att demonstrationerna ska avta.

Istället är det premiärminister Édouard Philippe som har fått hantera en stor del av krisen. Premiärministern tvingades till och med att ställa in sin resa till FN:s klimattoppmöte COP24 som just nu pågår i polska Katowice. Och det trots att konferensen ses som det viktigaste mötet sedan Parisavtalet slöts för tre år sedan.

ANNONS
President Emmanuel Macrons tal sändes ut på bästa sändningstid på måndagskvällen. Här syns han i en liten tv i Hendaye i sydvästra Frankrike.
President Emmanuel Macrons tal sändes ut på bästa sändningstid på måndagskvällen. Här syns han i en liten tv i Hendaye i sydvästra Frankrike. Bild: Bob Edme

Men under måndagskvällen på bästa sändningstid bröt den franska ledaren tystnaden. Under ett 13 minuter långt förinspelat tal från Élyséepalatset försökte han lugna ner fransmännens vrede genom att ge en rad löften om ekonomiska förbättringar. Talet drog storpublik – över 23 miljoner tittare, enligt det franska mätbolaget Médiamétrie.

Det var en mer ödmjuk Macron än vanligt som talade till nationen, som erkände brister och bad om ursäkt för hur han uttalat sig den senaste tiden.

”Våra svar på folkets oro och ilska har inte varit tillräckligt snabba och kraftfulla och jag tar min del av ansvaret för det”, sa han.

Lovade höja minimilönerna

Han lovade att höja minimilönerna med 100 euro från nästa år. Nu är det inte så enkelt att den kommer att öka med den summan. Ökningen är till en del en ökad aktivitetsersättning som ger olika utslag för olika personer.

Andra löften berör de pensionärer som har en inkomst på mindre än 2000 euro i månaden. De slipper en höjd socialavgift CSG, som planerats. Dessutom ska årets övertidsersättningar inte beskattas och årets bonusar ska vara skattefria.

Flera politiska kommentatorer anser att åtgärderna, som beräknas kosta 8 till 10 miljarder euro, är en betydande vändning i Emmanuel Macrons politik. Macron har gång på gång kallats ”de rikas president”.

ANNONS

”Landets ledare har äntligen svängt åt vänster”, kommenterade kolumnisten Jean-Marc Vittori på den franska tidningen Les Échos.

Sedan tidigare har skattehöjningen på bensin och diesel strukits från lagförslaget om statsbudget för 2019 – det var just i protest mot det förslaget som gula västarna bildades.

Däremot vägrar Macron att återinföra förmögenhetskatten. Han gick till val med löfte om att slopa den skatten för att locka investerare till Frankrike. Men i det här pressade läget, där han står inför sin värsta politiska kris sedan han tillträdde för ett och ett halvt år sedan och där hans popularitetssiffror är rekordlåga (runt 18 procent), skulle det förmodligen vara en lämplig åtgärd om han vill vända opinionen.

"För lite, för sent"

Efter talet välkomnade vissa demonstranter presidentens eftergifter som en första gest och några berömde honom för att han bad om ursäkt.

"En dialog har inletts", sa Thierry Paul Vallette, en frontfigur bland de gula västarna i Paris.

Bara timmarna innan Macrons tal träffade presidenten ett antal politiker och företrädare för olika partier, representanter för regioner, fackföreningsledare samt arbetsgivarsidan i Elyséepalatset. Allt för att visa att han är en president som lyssnar.

Men de kritiska rösterna var desto fler. Många kritiker anser att Macrons åtgärder är för halvdana och kommer försent. Flera av dem vill ha medborgardemokrati och rösta om förslagen från presidenten.

ANNONS

”För lite, för sent, efter för mycket våld och förakt. Vi ses på lördag!”, skriver en av grundarna Eric Drouet på en av de många Facebooksidor där det löst sammansatta initiativet gula västarna verkar.

Han och många andra gula västar talar redan om en femte akt, alltså nya demonstrationer i Paris och på andra orter till helgen – en vecka före julafton.

Macrons julklappar ser inte ut att kunna stoppa de upprörda protesterna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS