Macron presenterar omstridd arbetsreform

Den franske presidenten Emmanuel Macron presenterar vid lunchtid sitt lika omstridda som emotsedda förslag till förändring av landets arbetsmarknadslag. Inför omröstningen i september väntas stora protester runt om i Frankrike.

ANNONS
|

Den nuvarande lagen omfattar över 3000 sidor och reglerar arbetstagares rättigheter. Förändringarna, som var ett av Macrons främsta vallöften, går bland annat ut på att utöka möjligheten till projektanställningar, begränsa utbetalningarna av avgångsvederlag samt att tillåta arbetsgivare att förhandla arbetsvillkor lokalt i stället för genom centrala avtal, enligt nyhetsbyrån AFP.

Macron, som brottas med vikande popularitetssiffror, vill göra arbetsmarknaden mer flexibel i syfte att få bukt med arbetslösheten på nära 10 procent.

- Vi är den enda större ekonomin i EU som inte har lyckats bekämpa massarbetslösheten på över tre årtionden, säger han till magasinet Le Point.

ANNONS

Många arbetsgivare hoppas på enklare regler och mer flexibilitet kring anställningar, medan vänsteroppositionen och arbetstagarorganisationer ser förslaget som ett sätt att urholka arbetares rättigheter.

Fackföreningen CGT har varslat om strejk och protester den 12 september, och vänsterrörelsen Det okuvade Frankrike med Jean-Luc Mélenchon i spetsen planerar en stor demonstration i Paris den 23 september, enligt franska medier.

TT

ANNONS