Frankrikes president Emmanuel Macron talar i EU-parlamentet i Strasbourg.
Frankrikes president Emmanuel Macron talar i EU-parlamentet i Strasbourg.

Macron på offensiven i EU

Ge inte efter för de auktoritära tendenserna, manar Frankrikes president Emmanuel Macron i ett sturskt första framträdande i EU-parlamentet. Macron tar gärna strid mot EU-motståndarna – men lär få kämpa för att få skeptikerna med sig.

ANNONS
|

Stundtals var det som om rena rockstjärnan fanns på plats när den franske presidenten framträdde inför ledamöterna i EU-parlamentet i Strasbourg på tisdagen.

Det surrades och fotograferades och applåderades. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker nickade belåtet och konstaterade att "Frankrike är tillbaka". Till och med många motståndare gav tummen upp för Macrons retoriska förmåga.

- Jag kommer från en generation som inte har upplevt krigen. Men jag vill inte tillhöra en generation av sömngångare, som glömt sitt eget förflutna. Jag vill tillhöra en generation som kommer att försvara Europas självständighet. Jag vill ha ett EU som är byggt på en levande demokrati, sade presidenten bland annat.

ANNONS

Kamp mot egoism

Macron lade redan i september fram sina EU-planer i ett stort tal i Sorbonne-universitetet, om allt från en gemensam eurobudget och en eurofinansminister till skapandet av europeiska universitet och gemensamma civilförsvarsinsatser.

Mycket av det avhandlades kort även i tisdagens val – inklusive idéer om stödpengar till de som tar hand om flyktingar och löften om att gärna betala mer till EU:s budget. I alla fall om den blir mer modern.

Huvudbudskapet var ändå ett klart budskap om EU:s demokratiska fördelar kontra de auktoritära tendenser som Macron tycker sig se allt oftare.

- Det finns en fascination med det illiberala och den växer hela tiden. Det är som ett europeiskt inbördeskrig ibland där våra skillnader och nationell egoism verkar viktigare än vår enighet, varnade Macron.

Svensk skepsis

Den 40-årige förre ekonomiministern är inte alls rädd för att debattera med sina motståndare och gav effektivt svar på tal åt allehanda kritiska röster i tisdagens debatt.

Ändå har han fortfarande många kvar att övertyga. På torsdag väntar ett viktigt möte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin, där det regeringsdominerande kristdemokratiska CDU inte alls är förtjust i många av Macrons idéer för att reformera EU.

ANNONS

Även bland de svenska EU-parlamentsledamöterna är skepsisen utbredd.

- Jag förstår fortfarande inte hans storhet. Han lät ungefär som europeiska ledare brukar låta, säger Marita Ulvskog (S).

- Det var fluffigt och visionärt – men också hela tiden landande i det mer centralistiska, tycker Gunnar Hökmark (M).

Strasbourg, TT:s korrespondent

Fakta: Emmanuel Macron

Emmanuel Macron, född 1977, är Frankrikes president sedan våren 2017. Ett år före valet drog han i gång den egna mittenrörelsen Republiken på väg som sedan dess skaffat sig egen majoritet i det franska parlamentet. I sin regering har Macron samlat politiker från både höger och vänster, som exempelvis premiärminister Édouard Philippe, som tidigare satt som borgmästare i Le Havre för konservativa Republikanerna, och Gerard Collomb, mångårig ledare i Lyon för Socialistpartiet.

Macron var ekonomiminister i François Hollandes socialistiska regering 2014–16 och är gift med Brigitte (född 1953) som tidigare var lärarinna på hans gymnasieskola. Paret har inga egna barn. Brigitte har dock tre sedan tidigare äktenskap.

Bakgrund: Svenska röster om talet

Så här säger några av de svenska EU-parlamentsledamöterna om Emmanuel Macrons tal i Strasbourg.

- Er främsta tillgång är att ni är en duktig talare. Ni är en duktig retoriker. Ni lovade i praktiken: följ mig in i ljuset där det är varmt och vackert. Sedan konfronterades ni med verkligheten efter att ni blev vald och har nu tappat stort i ert stöd i Frankrike.

(Peter Lundgren (SD) i sitt svarsinlägg till Macrons tal).

- Jag förstår fortfarande inte hans storhet. Han lät ungefär som europeiska ledare brukar låta. Men han är bra när han tar debatten, absolut. Vare sig det är extremhöger eller när det är gnälliga gubbar från Storbritannien så tycker jag att han klarade av det väldigt bra.

(Marita Ulvskog (S) har svårt att säga om Macron är fågel eller fisk).

- Det som är slående är med vilken emfas han försvarar det europeiska samarbetet, och inte ur en defensiv position, utan han verkligen lyfter fram de positiva sidorna. Han har gjort en enorm valseger och pekat ut en riktning framöver och det är få europeiska ledare som gör det i dag. Det är det som är hans stora förtjänst.

(Fredrick Federley (C) tillhör de mest Macron-vänliga svenskarna i EU-parlamentet).

- Han hade en väldigt bra formulering att vi ska ha demokratins auktoritet, inte auktoritär demokrati. Men sedan blir det så att väldigt många av de här stora tankarna alltid leder till mer diffusa visioner om institutionella förändringar. Det var fluffigt och visionärt men också landande hela tiden i det mer centralistiska.

(Gunnar Hökmark (M) är liksom många andra svenska EU-politiker tveksam till en hel del i Macrons syn på EU).

- Business as usual, men i en föryngrad form. Jag kan välkomna delar av det som har att göra med klimatpolitiken och även migration och mat. Men å andra sidan vill han ju inte i grund förändra någonting och han vill centralisera makt i EU med en ökad militarisering också.

(Malin Björk (V) gillar debattören Macron, men inte alltid hans politik).

ANNONS