Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Frankrikes president Emmanuel Macron flankerad av livvakten och säkerhetsansvarige Alexandre Benalla under presidentvalskampanjen 2017. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Macron-medarbetare attackerade demonstrant

Den franska regeringen har hamnat i blåsväder sedan en av president Emmanuel Macrons rådgivare fastnat på film där han ses gå till attack mot en demonstrant under årets första maj-demonstrationer i Paris.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Videon har publicerats av tidningen Le Monde och visar hur Alexandre Benalla, bärande polisvisir, först slår och sen stampar på en ung man. Benalla hade fått tillstånd att bevittna polisinsatsen under första maj, uppger Macrons presidentkansli, och tillägger att han stängts av från sin tjänst under två veckor efter det att händelsen uppdagats.

Åklagare meddelar att man inlett en utredning av Benalla, som misstänks för att ha brukat våld och falskeligen utgett sig för att vara polis. Att låtsas vara polis kan ge fängelse i upp till ett år, samt dryga böter.

Benalla var chef för säkerhetsarbetet under Macrons presidentvalskampanj i fjol, och anställdes därefter för samma ändamål i presidentstaben.