Frankrikes president Emmanuel Macron i samtal med Rysslands president Vladimir Putin under en promenad genom palatset Versailles.
Frankrikes president Emmanuel Macron i samtal med Rysslands president Vladimir Putin under en promenad genom palatset Versailles.

Macron och Putin diskuterade Syrien

ANNONS
|

Macron själv hade utlovat tuffa tag inför mötet, som dock inleddes med glada miner.

Strax efter klockan två på eftermiddagen anlände Vladimir Putin till Versailles, där han möttes av Emmanuel Macron på den röda matta som rullats ut utanför slottet. De två presidenterna skakade hand och log mot kamerorna, innan de fortsatte in i den pampiga byggnaden.

Gnisslande relationer

På en presskonferens efteråt sade Emmanuel Macron att de hade dryftat kriget i Syrien, läget i Ukraina och situationen för homosexuella i Tjetjenien.

Om kemiska vapen brukas i Syrien kommer Frankrike att agera, deklarerade Macron. Putin å sin sida sade att samarbetet med Frankrike vad gäller agerandet i Syrien kan förbättras, och uttryckte oro över att man inte vet hur oberoende fransmännen är av USA:s agerande i Syrien.

ANNONS

Relationen mellan länderna kring konflikten i Syrien är sval, och i oktober ställde Putin in ett planerat möte med Macrons företrädare Hollande på grund av stark oenighet.

Stödde Le Pen

De båda presidenterna står på motsatta sidor i en lång rad frågor. Under valkampanjen anklagade Macrons medarbetare ryska medier för att försöka påverka den demokratiska processen. Putin gav också sitt stöd till Macrons konkurrent Marine Le Pen, som besökte den ryske presidenten en månad före den första valomgången.

Det faktum att Putin träffat Le Pen betyder inte att man från rysk sida försökt påverka det franska valet, betonade Vladimir Putin nu enligt nyhetsbyrån Reuters.

Viktig symbolik

För Macron är det väldigt viktigt att visa att han är tydlig mot Putin och att han inte anpassar sig till Putins utrikespolitik, säger författaren och journalisten Tomas Lindbom.

- Ryssland har alltid varit en viktig part och motpart i den franska utrikespolitiken. Hela Macrons utrikespolitik bygger, till skillnad från hans huvudmotståndare i valet, Marine Le Pen, på ett tydligt avståndstagande från Putins politik i bland annat Ukraina och Syrien, säger han till TT.

ANNONS
TT

ANNONS