Tyske veterandiplomaten Wolfgang Ischinger leder den allt viktigare årliga säkerhetskonferensen MSC i München. Arkivfoto.
Tyske veterandiplomaten Wolfgang Ischinger leder den allt viktigare årliga säkerhetskonferensen MSC i München. Arkivfoto.

München-möte samlar öst och väst

München är på väg att bli säkerhetspolitikens Davos. Den årliga säkerhetskonferensen i Bayerns huvudstad blir allt viktigare som informell mötesplats mellan öst och väst.

ANNONS
|

Precis som vid Världsekonomiskt forum i Davos är helgens München-konferens i mångt och mycket ett tillfälle för allehanda potentater att träffa varandra under mindre formella omständigheter.

Bland de möten som nu väntar finns exempelvis samtal mellan Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och Natos generalsekretare Jens Stoltenberg.

Här finns också FN:s generalsekreterare Antonio Guterres på plats – liksom USA:s försvarsminister, EU-kommissionens ordförande, utrikesministrarna från Iran och Saudiarabien, premiärministrar från Österrike och Israel och så vidare i en lång lista.

Brexit och Ukraina

Bland årets "huvudnummer" finns ett tal med brexit-fokus från Storbritanniens premiärminister Theresa May på lördagsförmiddagen.

ANNONS

Utöver diskussioner om exempelvis läget i Syrien och Irak finns dessutom förhoppningar om ett högnivåmöte om Ukraina med rysk, tysk och fransk närvaro.

- Utrikesminister Sergej Lavrov är redo för ett möte och tror att det är ganska sannolikt, sade hans biträdande minister Grigorij Karasin tidigare i veckan till ryska nyhetsbyrån Interfax.

Ukrainas president Petro Porosjenko är en av de statschefer som finns på plats vid konferensen, där dessutom en rapport som tagits fram av förre Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen ska läggas fram, om hur en internationell fredsstyrka skulle kunna placeras i östra Ukraina.

"Oroande retorik"

Den officiella mötesagendan fokuserar på EU:s roll som global aktör och dess relationer till både Ryssland och USA. Konferenschefen Wolfgang Ischinger konstaterar samtidigt att München-mötet spelar en allt större roll för att diskutera pågående konflikter och orosmoment.

"Den upptrappade retoriken från enskilda beslutsfattare är en väldigt oroande utveckling. Oavsett om det är på Koreahalvön, vid Persiska viken eller i Östeuropa så kan ett enda felbeslut i det här läget snabbt utlösa en farlig kedjereaktion", skriver Ischinger inför konferensen.

ANNONS

"Därför är det allt viktigare att främja dialog och uppmuntra till möten – och München-konferensen är precis rätt forum för det. Om inte MSC redan fanns skulle den ha behövt uppfinnas", tycker Ischinger.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Konferensen i München

Säkerhetskonferensen MSC i München pågår i dagarna tre med ett späckat program. Här är några av huvudpunkterna:

Fredag:

  1. Inledningstal av Tysklands och Frankrikes försvarsministrar samt FN:s och Natos generalsekreterare.
  2. Paneldiskussion om försvarssamarbetet i EU och Nato.

Lördag:

  1. Tal av Storbritanniens och Turkiets premiärministrar, EU-kommissionens ordförande, Rysslands utrikesminister och USA:s nationella säkerhetsrådgivare.
  2. Paneldiskussioner om kärnvapensäkerhet, Sahel-området och jihadism.

Söndag:

  1. Tal av Israels premiärminister och Irans och Saudiarabiens utrikesministrar.
  2. Paneldiskussion om USA:s utrikespolitik och läget i Mellanöstern.

ANNONS