Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

171123-argentinaubat-568936_se.gp_1.jpg
Sökandet pågår fortfarande efter den försvunna ubåten.

Möjlig explosion strax efter ubåt försvann

Den argentinska flottan undersöker ett ljud, som tros vara en explosion. Ljudet registrerades bara timmar efter det senaste livstecknet från den försvunna ubåten Ara San Juan. Tiden börjar rinna ut för de 44 personerna ombord.

Även om explosionen inte orsakat skada på ubåten har den massiva sökinsatsen har nått en kritisk fas eftersom ubåtens syrereserver, som räcker i sju dagar, är på väg att ta slut.

- En avvikande, kortvarigt, enskild, kraftfullt och icke kärnrelaterad händelse likvärdig en explosion, beskriver kapten Enrique Balbi, talesperson för den argentinska flottan, ljudet vid en pressträff, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Fartyg och flygplan har skickats till platsen där den misstänkta explosionen registrerats då det kan ge en ledtråd till var ubåten kan befinna sig, skriver nyhetsbyrån AP.

Det finns inga indikationer på att ubåten har angripits, enligt den argentinska flottan.

Inga antaganden

Tidigare har ljudet beskrivits som en "hydroakustisk anomali".

Den amerikanska löjtnanten Lily Hinz tror inte att ljudet härrör från någon naturlig händelse i havet.

- Det var inte en val, och det är inte ett ljud som normalt hörs, säger Hinz.

Ubåten rapporterade tekniska problem förra onsdagen, och kom sedan aldrig tillbaka till flottbasen. Även andra ljud från havet har tidigare väckt hopp, men har visat sig komma från djur. Även sattelitsignaler har visat sig vara falsklarm.

Elva länder utöver Argentina deltar i sökinsatsen, som har försvårats av dåligt väder. Vågorna har varit upp till sex meter höga.

Insatsen följs av en hel värld, och Argentinas president Mauricio Macri har besökt de anhöriga för att ge sitt stöd.

- Vi hoppas på ett mirakel. Jag vill inte begrava min bror. Jag vill ha honom hos mig. Jag tror att han kommer tillbaka, men jag är medveten om att tiden går, säger Elena Alfaro, en av de familjemedlemmar som spänt väntar på besked.

"Inte så intresserade"

Argentina är Sydamerikas näst största ekonomi, men under de senaste årens kriser har satsningar på försvaret inte prioriterats, rapporterar Reuters.

- Majoriteten av argentinarna bryr sig egentligen inte om militären, och därför är politiker inte så intresserade av att upprätthålla någon militär- eller försvarspolicy, säger Andrés Serbin från tankesmedjan CRIES i Buenos Aires.

Ubåtsflottan är ett av de militära områden som mest brottats med bristande resurser. 2014 tillbringade flottans tre ubåtar totalt 19 timmar under ytan samtidigt som det behövdes 190 dagar för att uppnå träningskraven, enligt en rapport från 2016.

Fakta: En av tre ubåtar

Försvunna Ara San Juan är en av tre ubåtar i den argentinska flottan.

Farkosten är 65,93 meter lång, 7,3 meter bred och 15,3 meter hög (inklusive tornet).

Besättningen består av 44 personer.

Båten byggdes i Tyskland och sattes i bruk 1985.

Ara San Juan kan färdas på djup upp till 250 meter. Dess topphastigheter är 25 knop (46 km/h) under ytan och 15 knop (28 km/h) i ytläge.

Källa: Clarín , La Nación

Mest läst