Många döda i våldsamma regeringsprotester

Ett stort antal personer befaras ha dött i samband med våldsamma regeringsprotester i Etiopien, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Etiopiska oppositionsgrupper uppger att minst 50 personer har dött. Den sittande regeringen har endast bekräftat att flera personer har omkommit.

ANNONS
|

Våldsamheterna ska ha uppstått i samband med en religös festival i centrala Etiopien söder omhuvudstaden Addis Abebaunder söndagen.Flera tusen människor hade då samlats vid den heliga sjön Harsadi för att delta vid en ceremoni där folkgruppen oromo firar slutet på regnperioden.

"Minst 50 döda"

Polisen uppges ha beskjutit regeringskritiskademonstrantermed tårgasgranater, ochflera personer befaras ha dött under söndagen, rapporterar Reuters. Etiopiska oppositionsgrupper uppger att minst 50 personer har dött.

Den sittande regeringen har endast bekräftat att flera personer har omkommit. Någondödssiffra har inte uppgetts.

"Som ett resultat av kaoset har har liv gått förlorade och många av de skadade har körts till sjukhus. De ansvariga kommer att ställas inför rätta", uppger Etiopiska myndigheter i ett uttalande enligt Reuters.

ANNONS

Demonstranterna uppges ha försökt förhindra att lokala regeringstrogna ledare från atttala vid festivalen.

Under protesterna uppges demonstranterna ha skrikit att de kräver frihet och rättvisa.

Reuters rapporterar atten del av demonstranterna har viftat med en flagga tillhörande rebellgruppen Ormo Liberation Front, som stämplas som en terroristorganisation av Etiopiensregering.

Trampades ihjäl

I samband med att polisen ska ha avfyrat varningsskott och tårgasgranater ska stora delar av folkmassan flytt i panik. I tumultet befaras flera människor trampats ihjäl.

Under protesterna uppges och demonstranternaha ropat slag ord mot paritetOromo People's Democratic Organisation. Ett parti som tillsammans med tre andra partier, har styrt landet de senaste 25 åren.

Demonstrationen ska efter det ha utvecklats till kravaller och säkerhetsstyrkor uppges ha gått loss med batonger och tårgas.

Etiopien har den senaste tiden upplevt några av de största regeringskritiska demonstrationerna på ett decennium. De började förra året i Oromo-regionen och har de senaste månaderna spridit sig till den norra delen av Amhara-regionen. Folkgrupperna kräver en större andel av makten.

I början av augusti dödades det enligt Reuters 90 personer i samband med protester mot regeringen i Etiopien.

ANNONS