Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

181017-krimexplosion-786461_se.gp_1.jpg
En stillbild från en video som publicerats av det lokala mediebolaget Kerch FM, och som uppges visa skolan i Kertj där explosionen skett.

Många döda i skoldåd på Krimhalvön

Minst 17 personer har dödats och runt 40 skadats i ett attentat mot en skola i staden Kertj på Krimhalvön. Enligt inledande uppgifter har en av skolans elever gått runt i lokalerna och skjutit personer, för att sedan ta sitt eget liv.

De första rapporterna från skolan i Kertj talade om en explosion. Enligt ryska uppgifter rör det sig om en 18-årig elev som först detonerade en hemgjord sprängladdning i skolkafeterian och sedan gick runt och sköt människor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

17 personer har dödats, enligt Rysslands federala utredningskommitté. Tidigare uppgavs det vara 18 personer. Det är oklart om det då inkluderade gärningsmannen, som enligt ryska medieuppgifter hittades död i skolans bibliotek efter att ha tagit sitt eget liv.

Ytterligare en sprängladdning hittades bland hans tillhörigheter, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Ria. Denna ska ha desarmerats.

Utredning om massmord

Den ryska utredningen gällde i ett första skede en misstänkt terrorattack. Det reviderades senare och det hela utreds nu som ett misstänkt massmord.

De döda – som framför allt är tonåringar – har skottskador, enligt de ryska utredarna.

En 15-årig flicka som går på skolan berättar att hon befann sig på en toalett på den nedre av skolans två våningar med sina vänner när de skakades av en kraftig smäll.

- Jag kom ut därifrån och där var damm och rök. Jag förstod ingenting, jag hade tappat hörseln, säger hon, och berättar hur hon och många fler flydde genom skolans gymnastiksal.

- Jag såg en flicka ligga ned där. Det var ett barn som fick hjälp att gå för att han inte kunde gå själv. Väggen var täckt av blod. Sedan började alla klättra över staketet och vi kunde fortfarande höra explosioner.

Spekulation om terrordåd

Motivet till skolattentatet kommer att utredas noggrant, säger Rysslands president Vladimir Putin vid en presskonferens, och sänder sina kondoleanser till offren.

Den ryska utredningskommittén, som vanligtvis hanterar terrorhändelser, kopplades in i ett tidigt skede. Den utesluter ännu inte att det finns flera gärningsmän, rapporterar den ryska, statligt kontrollerade nyhetsbyrån Ria.

Kreml och ryska myndigheter konstaterade tidigt att det kunde röra sig om ett terrordåd, varpå händelsen beskrev som ett misstänkt sådant, inte bara i ryska Moskvatrogna medier utan också utomlands.

Franz Klintsevitj, medlem i det ryska federationsrådet (överhuset i parlamentet), meddelade dessutom att man kunde se "ett ukrainskt spår", där personer som "inte kan hålla tillbaka sitt hat mot Ryssland" kan vara inblandade.

Kertj känslig ort

- Så fort något händer där så kommer den här typen av anklagelser som ett brev på posten, säger Jakob Hedenskog, Ukrainakännare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, till TT.

Kertj ligger på den östra kusten på den av Ryssland annekterade Krimhalvön, i sydöstra Ukraina. Ryssland invigde tidigare i år en bro som går mellan det ryska fastlandet och Kertj. Säkerheten på bron har nu förstärkts, meddelar ryska myndigheter.

Fakta: Annekteringen av Krimhalvön

TT

Krimhalvön ligger i Svarta havet, kopplad till det ukrainska fastlandet endast via det smala Perekopnäset. Krim är till ytan något mindre än Småland och har cirka 2,3 miljoner invånare, de flesta av dem etniska ryssar.

2014 ledde omfattande protester i Kiev till att den Moskvatrogne ukrainske presidenten Viktor Janukovytj avgick. Senare valdes Europavänlige Petro Porosjenko till ny president.

Maktskiftet skärpte motsättningarna mellan den ukrainsk- och rysktalande befolkningen, vilket blev startskottet på det utdragna inbördeskriget i östra Ukraina. På Krimhalvön byttes den ukrainskvänliga regeringen i en liknande revolt ut mot en ryskorienterad administration som begärde stöd från Ryssland.

I slutet av februari 2014 intog prorysk mils flera byggnader i Krims huvudort Simferopol.

Den 16 mars samma år hölls en folkomröstning, som stora delar av omvärlden klassat som illegal, om självständighet från Ukraina och om anslutning till Ryssland. Det officiella resultatet sades visa att 97 procent av befolkningen var för att bryta sig loss från Ukraina. Den 18 mars beslutade Ryssland att införliva Krim i Ryska federationen.

Källa: Utrikespolitiska institutet

Mest läst