Västra öknen i Egypten. Arkivbild.
Västra öknen i Egypten. Arkivbild.

Blodigt bakhåll i egyptiska öknen

Flera poliser och militärer har dödats i strider med islamistiska extremister i Västra öknen i Egypten, uppger militärkällor. Ett antal upprorsmän dödades också, enligt myndigheternas uppgifter.

ANNONS
|

Uppgifterna går isär om hur många som dödats. Enligt källor rör det sig om över 50 poliser och militärer. Men egyptiska myndigheter säger att 16 poliser dödades och ytterligare 13 skadades. Minst 15 upprorsmän dödades också.

Vilken grupp som var inblandad i striderna är oklart. Enligt de första uppgifterna på fredagen hade säkerhetsstyrkor jagat anhängare till extremistgruppen Hasm när de anfölls. I senare kommunikéer verkar det mer osäkert om det verkligen handlar om Hasm.

Under jakten råkade styrkorna ut för ett bakhåll nära Bahariya-oasen, ungefär 20 mil sydväst om Kairo. Platsen ligger ganska centralt i norra Egypten, men i ett område som kallas Västra öknen – i praktiken större delen av landet väster om Nilen.

ANNONS

Egyptiska myndigheter anklagar Hasm för att vara en väpnad gren av Muslimska brödraskapet, som förnekar all inblandning i våld. Sedan rörelsens president Muhammad Mursi störtades av militären 2013 är dock Brödraskapet splittrat i fraktioner med olika syn på våldsanvändning.

Myndigheterna är också indragna i en liknande blodig konflikt i östra Egypten, där jihadistgruppen IS utför regelbundna attacker på Sinaihalvön. Där har hundratals poliser och soldater dödats.

TT-AFP-Reuters

ANNONS