Mästaren Kasparov tillbaka vid brädet

Gamle schackvärldsmästaren Garri Kasparov kan inte låta pjäserna stå. På måndag tävlar han igen mot världseliten, efter 12 år som "pensionär".

ANNONS
|

Ryssen Garri Kasparov, världsmästare mellan åren 1985 och 2000, dominerade schackvärlden under många år med sitt speciella, aggressiva spel och sin rebelliska personlighet. På måndag ska han i Saint Louis i USA möta världseliten igen, som en väntjänst till sin gamla sponsor. Kasparov är med sina 54 år klart äldst då motspelarna, från den yttersta världseliten, alla är i 25-årsåldern.

"Snabb- och blixtschack mot ett så starkt fält kommer att bli min tuffaste utmaning sedan jag drog mig tillbaka 2005" säger Kasparov i ett uttalande på sin hemsida.

Få schackmästare har varit lika populära eller rönt lika stor uppmärksamhet som Kasparov. Duellerna mot Karpov på 80-talet, dåvarande mästare och Sovjetiska kommunistpartiets "egen" spelare med en plats i Sovjetiska duman, blev historiska.

ANNONS

- Det var spektakulära matcher och lIte en känsla av murens fall. Att saker ändrades i Sovjet och att det var en ny era. Han var rebellisk och frispråkig, säger Carl Fredrik Johansson, ordförande i Sveriges schackförbund.

Kontrasten mellan den unge, charmige och frispråkige Kasparov och den äldre, försiktigare, partianhängaren Karpov förstärkte intrycket av en tvekamp mellan politiska system. Och alla hejade på Kasparov.

- Han var så cool i sin spelstil. Det hade stor betydelse eftersom det fick alla att heja på honom.

På Twitter skrev Kasparov när det blev klart att han fått en plats i tävlingen: "Redo att se om jag kommer ihåg hur man flyttar pjäserna! Om inte – kommer jag att få meddela min pensionering efteråt?"

Carl Fredrik Johansson tror att Kasparov kommer att klara sig hyfsat i tävlingen.

- Han kommer inte behöva skämmas. Han kommer vinna några partier, förlora andra. Han är fortfarande bland de bästa 100 schackspelarna i världen. Jag skulle förlora hela tiden mot honom.

ANNONS
TT

Fakta: Garri Kasparov

Född i Baku, Azerbajdzjan, 1963.

Han blev känd för sina många dueller med Anatolij Karpov.

1985, vid 22 års ålder, vann Kasparov världsmästartiteln från Karpov. Han försvarade titeln till år 2000.

Under åren 1995-2000 var det ingen som utmanade honom om världsmästartiteln.

Han beskrevs som "ett monster med 100 ögon, som ser allt".

1997 förlorade Kasparov en match mot IBM:s schackdator Deep Blue. Det var första gången en schackmästare förlorat mot en dator. Kasparov fick dock inte spela returmatch.

2005 avslutade han sin professionella spelarkarriär och grundade anti-Putin rörelsen "Det andra Ryssland".

2008 ställde han upp i presidentvalet, mot Putin.

2012 greps han av rysk polis efter en stöddemonstration för det politiska punkbandet Pussy Riot.

2013 flyttade han till USA.

Källa: TT, AFP

ANNONS