Rosmah Mansor anländer till onsdagens förhör i Putrajaya, administrativ huvudstad i Malaysia. Hon förhördes senast i juni av anitkorruptionskommissionen inom ramen för 1MDB-skandalen.
Rosmah Mansor anländer till onsdagens förhör i Putrajaya, administrativ huvudstad i Malaysia. Hon förhördes senast i juni av anitkorruptionskommissionen inom ramen för 1MDB-skandalen.

Lyxvaror i fokus i korruptionsutredning

Malaysias tidigare premiärminister Najib Razak står åtalad för inblandning i en massiv korruptionsskandal. Hans lyxälskande hustru Rosmah Mansor grillades på onsdagen i flera timmar av utredarna – som tidigare i år beslagtog en stor mängd exklusiva handväskor och smycken från parets fastigheter.

ANNONS
|

Det är andra gången som den 66-åriga kvinnan förhörs inom ramen för utredningen, där miljardbelopp misstänks ha förskingrats från den statliga investeringsfonden 1MDB.

Förhöret, som ännu pågick efter nio timmar, genomförs efter att hennes make Najib Razak i förra veckan åtalades misstänkt för penningtvätt och maktmissbruk.

Enligt lokala medier kan även Rosmah Mansor komma att åtalas inom kort, skriver nyhetsbyrån AFP.

Mansor är känd för sin fäbless för kostsamma shoppingresor utomlands, designerväskor och juveler – en utsvävande livsstil som genom åren stuckit i ögonen på många malaysier.

Efter makens valförlust i maj slog polisen till mot flera av hans fastigheter i huvudstaden Kuala Lumpur. Bland beslagen fanns högar med kontanter, smycken och hundratals handväskor, exempelvis från franska Hermès, till ett värde av upp mot 273 miljoner dollar, enligt AFP.

ANNONS

Allting lastades i polisens skåpbilar och transporterades i väg. Det är oklart om de exklusiva lyxvarorna är inköpta med olagliga medel, men polisen har bekräftat att tillslagen gjordes som en del i 1MDB-utredningen.

Korruptionsskandalen plågade Najib Razak under hans tre sista år vid makten och har beskrivits som en förklaring till varför han förlorade valet mot den 93-årige oppositionsledaren Mahathir Mohamad.

Han nekar till samtliga 25 åtalspunkter och till all inblandning i härvan.

TT

ANNONS