Tusentals människor demonstrerade utanför parlamentet i Brasília för att Lula ska börja avtjäna sitt fängelsestraff och portas från presidentvalet.
Tusentals människor demonstrerade utanför parlamentet i Brasília för att Lula ska börja avtjäna sitt fängelsestraff och portas från presidentvalet.

Lula dragplåster – fri eller fängslad

Brasiliens ex-ledare Luiz Inácio Lula da Silva kan missa resten av presidentvalskampanjen, sedan landets domstol gett grönt ljus till att låsa in honom. Men Arbetarpartiet lär – i brist på andra dragplåster – inte ta bort honom från sina valaffischer.

ANNONS
|

Det dröjde nästan elva timmar av tv-sända överläggningar innan Brasiliens högsta domstol, med minsta möjliga marginal, slutligen fällde sitt avgörande natten till torsdag.

Trots sakens juridiska natur kunde flera av domarna inte undvika att hänvisa till sammanträdets historiska betydelse. Luis Roberto Barroso, en av de sex domare som röstade ner Lulas begäran att tillfälligt slippa fängelse, slog fast att HD:s uppgift inte är att bedöma hans politiska arv utan att tillämpa lagen.

Kan diskas helt

Densamma kan dock tolkas tvärtom – med hänvisning till principen om rätten att betraktas som oskyldig innan en dom vunnit laga kraft. Det menade Ricardo Lewandoski, en av de fem som ville bifalla begäran.

ANNONS

- Att en sådan central institution som Högsta domstolen, i ett sådant centralt fall, är så delad i sin uppfattning visar på oförutsägbarheten och osäkerheten i det läge Brasilien i dag befinner sig i, säger Fredrik Uggla, professor i Latinamerikastudier vid Stockholms universitet, till TT.

Lula har dömts till 12 års fängelse för att ha låtit sig mutas av ett byggföretag, men har överklagat domen och ville slippa häkte under den fortsatta rättsprocessen. Efter HD-utslaget kan han bli fängslad inom några veckor.

Därmed kan favoriten inför presidentvalet i oktober, med runt 35 procents stöd, missa resten av sin valkampanj. Om domen mot honom dessutom fastställs i sista instans diskvalificeras han helt.

"Alla dragits in"

Men Arbetarpartiet (PT) och dess anhängare, som ser rättsprocessen mot honom som politiskt motiverad, lär inte överge honom.

- Högsta domstolens beslut passar in i deras självbild av att vara förföljda och martyrer, och att detta är en del av en konspiration som även drabbade (den avsatta förra presidenten) Dilma Rousseff, säger Fredrik Uggla.

ANNONS

TT: Ligger det något i den uppfattningen?

- Det man kan konstatera är att den stora korruptionsutredningen Lava Jato, som Lulas fall är en del av, inte har haft någon tydlig politisk slagsida. Alla från höger till vänster har dragits in.

Ingen politiker i PT:s led har samma dragningskraft som Lula, varför partiet lär dra sig in i det sista för att välja en annan presidentkandidat.

- Jag tror inte att PT kommer att ta bort Lula från sin valpropaganda, dömd eller inte dömd.

Brasilien är dock djupt splittrat kring Lula. HD:s utslag lär stärka ultrahögerkandidaten Jair Bolsonaro, som hittills legat två i mätningarna på runt 17 procent.

TT

Fakta: Domen mot Lula

Brasiliens tidigare president Luiz Inácio Lula da Silva – som tillhör socialdemokratiska Arbetarpartiet (PT) och styrde landet i två omgångar 2001–2011 – dömdes i juli i fjol för att ha tagit emot en muta i form av en lyxrenoverad strandbostad från ett byggföretag som suktat efter lukrativa statliga kontrakt.

Straffet sattes då till nio och ett halvt års fängelse.

Lula överklagade domen till en andra instans, som i januari ökade hans fängelsestraff till tolv år och en månad.

Domen har överklagats på nytt. Samtidigt har Lula begärt så kallad habeas corpus, vilket skulle innebära att han slipper fängelse medan överklagandeprocessen fortgår, men hans begäran har nu avslagits och han kan bli fängslad inom kort.

Expresidenten står även inför ytterligare sex korruptionsrelaterade åtal.

Lula nekar till alla anklagelser, och beskriver åtalen mot honom som del i en politisk process för att hindra hans presidentkandidatur.

Källa: AFP, El País

ANNONS