Brasiliens expresident Lula da Silva talade till sina anhängare efter att domen förkunnats.
Brasiliens expresident Lula da Silva talade till sina anhängare efter att domen förkunnats.

Lula: De kan inte fängsla hopp

Brasiliens expresident Luiz Inácio Lula da Silva vill ännu en gång leda landet, trots att han har ett tolv år långt fängelsestraff över sig.

ANNONS
|

Korruptionsdomen mot Lula da Silva fastslogs och fängelsestraffet höjs från drygt nio till tolv år. Trots detta var han full av hopp när han talade till sina anhängare i centrala Sâo Paulo. Han bedyrar sin oskuld och kallar domen en "lögn".

Den populäre 72-åringen sade att han kommer att ställa upp i det kommande presidentvalet trots bakslaget.

- Om de tre domarna kan visa mig de brott som jag har begått så skulle jag ge upp mina försök att kandidera. De kan inte fängsla idéer eller hopp.

ANNONS

Närmare 10000 människorna hade samlats i protest mot domarnas beslut.

Utslaget i domstolen försämrar Lula da Silvas chanser att ställa upp i presidentvalet, eftersom en federal lag omöjliggör en kandidatur. Men samtidigt ger brasiliansk lagstiftning och rättspraxis visst utrymme för en annan tolkning vilket skulle kunna göra det möjligt för honom att ändå ställa upp – om han än en gång överklagar domen och förutsatt att valmyndigheterna tillåter det tills en högre instans har tagit ställning i målet.

- Mandela sattes i fängelse och sedan kom han tillbaka och blev president i Sydafrika, sade expresidenten och jämförde sig själv med den store afrikanska ledaren Nelson Mandela.

TT-AFP

Fakta: Historisk dom

I juli förra året dömdes expresidenten Luiz Inácio Lula da Silva – som var Brasiliens president i två omgångar 2001–2011 – till nio och ett halvt års fängelse för korruptionsbrott.

Om domstolen hade rivit upp domen skulle Lula da Silva kunna kandidera i det kommande presidentvalet.

Expresidenten riskerar också att framöver dömas för en rad andra brott men utslagen i dessa mål har inte varit av samma betydelse för hans möjligheter att ställa upp som presidentkandidat.

Nu när Lula da Silva förlorat målet förhindrar det honom från att kandidera, eftersom en federal lag omöjliggör en kandidatur. Men samtidigt ger brasiliansk lagstiftning och rättspraxis visst utrymme för en annan tolkning vilket skulle kunna göra det möjligt för Lula da Silva att ändå ställa upp – om han än en gång överklagar domen och förutsatt att valmyndigheterna tillåter det tills en högre instans har tagit ställning i målet.

Källor: Bloomberg med flera.

ANNONS