Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

170320-usadomare-432619_se.gp_1.jpg
Neil Gorsuch, president Donald Trumps kandidat till posten som näste HD-domare, vid utfrågningen i senaten.

Lugnet före stormen för HD-kandidat

Den fyra dagar långa utfrågningen av president Donald Trumps kandidat till posten som näste HD-domare, konservative Neil Gorsuch, har startat i senaten. Första dagens tonläge var lugnt men processen lär bli hätsk och utdragen.

- Din utnämning är en del av en republikanernas strategi att ta över den rättsliga delen av makten, sade den demokratiske senatorn Dick Durbin till Gorsuch.

Om han utnämns av senaten får Högsta domstolen (HD) fem konservativa domare mot fyra som utnämnts av Demokraterna.

Den 49-årige Coloradodomaren Gorsuch är känd som en välformulerad och välmeriterad "originalist", vilket innebär att han tolkar USA:s grundlag från 1789 bokstavstroget. Han väntas bli godkänd, även om Demokraterna kommer att göra sitt bästa för att dra ut på processen.

En plats i HD har stått tom i över 400 dagar sedan den konservative Antonin Scalia avled. I fjol vägrade den republikansktdominerade senaten att ens börja förhöra dåvarande president Barack Obamas kandidat Merrick Garland. Hämndlystna demokrater vill nu ge igen, men är i minoritet i senaten och lär få böja sig.

Brev från student

Inför utfrågningen har ett brev från en tidigare juridikstudent dykt upp. Hon hävdar att Gorsuch, när han undervisade i fjol, sagt att kvinnor "manipulerar" arbetsgivare för att få fördelar av sitt mödraskap. Arbetsgivare, särskilt advokatbyråer, bör vara försiktiga vid anställningsintervjuer, ska domaren ha sagt.

Brevskrivaren Jennifer Sisk understryker för public servicekanalen NPR att Gorsuch inte skojade eller försökte provocera.

- Jag skrev brevet så att rätt frågor kan ställas i senatens utfrågning.

Under första dagen talade Gorsuch om vikten av oberoende domstolar. Samtidigt har många noterat att Trump attackerar domare och domstolar som inte dömt som han vill.

Även om dagen avhandlades med artighet väntas det bli smutsigare när Gorsuch ska svara på frågor.

Stött kristna företagare

Under valrörelsen sade många väljare TT talade med att just tillsättningen av HD-domare var avgörande för deras beslut att stödja Trump. Republikanen hade då presenterat en lista med djupt konservativa domare som han sade att han tänkte välja ifrån.

Just Gorsuch lär tillfredställa landets konservativa, för vilka abort och religionsfrihet är viktiga. Han har bland annat ställt sig på kristna företagares sida och gett dem rätt att – med hänvisning till sin tro – vägra betala sjukförsäkringar som inkluderar preventivmedelshjälp för anställda.

Han har inte dömt i fall som rör abort men publicerade 2006 en bok där han argumenterade emot dödshjälp och skrev "att en privatperson avsiktligt tar ett mänskligt liv är alltid fel".

- Vårt jobb är att avgöra om domare Gorsuch är en förnuftig konservativ i huvudfåran eller om han inte är det, sade den demokratiska senatorn Dianne Feinstein.

Fakta: Neil Gorsuch

Född i Denver i Colorado men delvis uppvuxen i huvudstaden Washington DC. Gorsuchs mor Anne Gorsuch Burford var den första kvinnliga chefen för USA:s miljömyndighet EPA.

Har dubbla examina från Columbia University och från Harvard Law School. Vid Harvard var han klasskamrat med expresident Barack Obama. Har även doktorerat vid University of Oxford i Storbritannien.

Gorsuch har arbetat för flera federala domare samt för HD-domarna Byron White och Anthony Kennedy. Har också jobbat som advokat samt undervisat i juridik. Beskrivs som en skarp analytiker och konservativ "originalist", en person som anser att grundlagen ska tolkas bokstavligen utan att samtida förhållanden ska spela in.

2006 nominerades han av George W Bush till posten som domare vid den federala domstolen i Denver. Han godkändes av senaten utan problem.

Gift med Louise, paret har två barn. Tycker om skidåkning, ridning och fiske. Har av tidigare kollegor beskrivits som en person med ett aldrig sinande lager av Winston Churcill-citat.

Källa: The Washington Post med flera

Bakgrund: Högsta domstolen i USA

Högsta domstolen har sitt säte i USA:s huvudstad Washington DC. Den inrättades 1789 och är den dömande makt som ska balansera den verkställande (presidentämbetet) och den lagstiftande (kongressen) makten. I praktiken avgör domstolen huruvida lagar och domar är i enlighet med USA:s grundlag från 1789.

Domstolen ska ha nio medlemmar som utses av presidenten på livstid (de kan dock pensionera sig på egen begäran). Domarna måste godkännas av en majoritet av senatens medlemmar.

När man talar om HD:s medlemmar som "konservativa" eller "liberala" menar man främst i synen på grundlagstolkning. De konservativa tycker att lagtexten ska tolkas strikt, de liberala anser att aktuella förhållanden får spela in. En president har genom sina nomineringar därmed chans att påverka om domstolen får liberal eller konservativ tyngd. Det har stor betydelse när mål som rör exempelvis preventivmedel, homosexuellas rättigheter, religionsfrihet och vallagar avgörs.

Avlidne Antonin Scalia var konservativ och stark motståndare till abort och samkönade äktenskap. Bland de kvarvarande åtta domarna anses hälften vara av vardera skolan.

Källa: Supremecourt.gov

Mest läst